banovi dvori

Plenković u Glini obišao gradilište novih objekata za građane u kontejnerima

12.06.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je obišao gradilište naselja Banovi dvori gdje će u 74 objekta biti smješteni građani koji nakon potresa žive u kontejnerima

Premijer je, zajedno sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom, obišao tri aktivna gradilišta u Glini. Jedno od njih je gradilište županijskog naselja Banovi dvori. Riječ je o ukupno 74 objekta u kojima će smještaj dobiti građani koji nakon potresa u prosincu 2020.godine žive u kontejnerima.

Novi će objekti imati zatvoreni grijani ulazni prostor, zajednički prostor boravka, blagovaonice, čajne kuhinje, kupaonice te jednu ili dvije spavaće sobe, sve na etaži prizemlja. Predviđena su 62 objekata od 45 metara kvadratnih, dok će preostalih 12 imati 35 kvadrata.

Vrijednost radova iznosi 5,7 milijuna eura, a izgrađeni će objekti u budućnosti poslužiti za smještaj umirovljenika, nakon što prestane potreba za privremenim smještajem građana čije su kuće stradale u potresu.

Plenković je obišao i gradilište Doma za starije osobe koji je također oštećen u potresu. Konstruktivna obnova zgrade je završena, a trenutačno se izvode završni obrtnički radovi. Obnovu Doma financira Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava s 1,3 milijuna eura, a njegov je kapacitet 79 korisnika.

  • +32
Plenković obišao gradilište stambenih zgrada u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Za vrijeme boravka u Glini, premijer je obišao i završne radove na zgradi županijskog Doma zdravlja. Financije za projekt vrijedan 1,5 milijuna eura osigurane su iz Fonda solidarnosti EU i Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Tijekom posjete Sisačko-moslavačkoj županiji Plenkoviće će sudjelovat će na svečanom otvoranju Veteranskog centra u Petrinji te na svečanoj sjednici županijske Skupštine.