FEŠTA U BRUXELLESU

Plenković u Europarlament dovodi 50 alkara!

27.04.2015 u 14:07

Bionic
Reading

Andrej Plenković, eurozastupnik HDZ-a, u Europski parlament idući utorak dovodi čak 50 alkara koji će u tradicionalnim nošnjama uveličati otvorenje izložbe fotografija posvećene '300. obljetnici Sinjske alke', čiji je organizator zajedno s Viteškim alkarskim društvom Sinj

Promocija hrvatske kulture i identiteta u EU bila je jedna od bitnih sastavnica programa HDZ-a za europske izbore pa shodno tome, smatra Plenković, logično je predstavljanje Sinjske alke, koja je dio hrvatske tradicije i baštine, u Bruxellesu. Podsjetimo, Alka je uvrštena 2010. i na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

'U takvom kontekstu pokrenuo sam inicijativu za dolazak alkara u Bruxelles, u sjedište EU-a, kako bi se predstavili zastupnicima i drugim europskim dužnosnicima. Alkari će se susresti i sa svim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu', kaže Plenković

Na otvorenju izložbe će, uz Plenkovića, kao domaćina, govoriti alkarski vojvoda Ante Vučić, zamjenica gradonačelnika Sinja Kristina Križanac, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja te potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, bivši povjerenik koji je u mandatu prošle Europske komisije bio zadužen i za turizam.

Osim 50 članova Viteškog alkarskog društva Sinj, za dobro raspoloženje u Europskom parlamentu pobrinut će se Klapa Sinj, a da okupljeni ne ostanu gladni, služit će se dalmatinski pršut, hrvatska vina i ostale delicije cetinskog kraja.

'Iznimno mi je drago to što ćemo ovogodišnji veliki jubilej Sinjske alke obilježiti i u Europskom parlamentu', poručio je Plenković.