POLEMIKA S BAUKOM

Plenković: Tko kani biti predsjednik Vrhovnog suda, treba poštivati zakon

07.04.2021 u 16:50

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković opetovao je u srijedu u saborskom Aktualnom prijepodnevu kako se od nekoga tko kani biti predsjednik Vrhovnog suda očekuje da poštuje zakon, a ne da se „pravimo nevješti“ da zakona nema

„Ako netko kani biti predsjednik Vrhovnog suda, onda je i vodonoscu kapitalne, vrhunaravne, dosad neviđene reforme pravosuđa, minimum koji se očekuje da se poštuje zakon, a ne da se pravimo nevješti da nema zakona. To je preduvjet svake reforme“, poručio je premijer odgovarajući SDP-ovu Arsenu Bauku.

Pozivajući se na poslovicu po kojoj talog dolazi na kraju, Bauk, koji je posljednji postavljao pitanje premijeru, spočitnuo mu je kako je Hrvatska po cijepljenju najgora u EU, da se epidemiološke mjere selektivno provode, da nema obnove nakon potresa i da premijer sprječava promjene u pravosuđu.

"I na kraju, što vi vidite kad pogledate u talog i kako ide s opozivom onog ljepotana s Pantovčaka?", upitao je premijera.

Plenković: Kuriri i vodonoše - to je oporba

"Vama ni gledanje u talog turske kave ne može pomoći, ni cijelom SDP-u, cijeloj ljevici“, uzvratio mu je Plenković prozivajući i Bauka i ljevicu da su svojim „tiradama i pamfletićima“, nastojali kreirati atmosferu koja je „grozna i nikakva“, i u kojoj sutra neće biti plaća, struje i plina.

„Kuriri i vodonoše, u to ste se pretvorili“, poručio je oporbi.

Naglasio je kako je Hrvatska naručila 8,7 milijuna doza cjepiva i kako će se ljudi procijepiti, no, da Vlada ne može biti odgovorna za problem koji jedna mega farmaceutska kompanija ima sa svojim cjepivom, proizvodnim kapacitetima i lancem distribucije.

„Ima i drugih zemalja koji se nalaze u ovoj situaciji“, dodao je.

Bauk je ustvrdio da premijer u osnovi nije demantirao ni jednu njegovu postavku i da u priči s Vrhovnim sudom, odnosno polemici premijera i predsjednika države, građani više vjeruju predsjedniku.

Pridružio se oporbenim kolegama koji su kritizirali politike HDZ-a i koji su odbacili mogućnost transformacije te stranke.

„Magnetska jezgra HDZ-a neće se promijeniti, ona je uvijek više-manje jednaka, a vi još neko vrijeme možete glumiti izolaciju. HDZ je uvijek funkcionirala na doktrinama održivog lopovluka i ustašluka, odnosno održivog nacionalizma i klijentelizma“, ocijenio je Bauk.

Ahmetović: Ministar mi osobno nudio mito

Ni Mirela Ahmetović (SDP) ne vjeruje u transformaciju HDZ-a, a premijeru je poručila da joj je „njegov ministar, koji sjedi ovdje, osobno nudio mito ne bi li šutjela o svim nezakonitostima i negativnostima projekta“ LNG terminala na Krku.

Zahvaljujući tom projektu cijena plina od 1. travnja porasla je za 80 posto kućanstava, o tome šutite, uzvratila je Plenkoviću koji ju je prozvao da je bojkotirala taj projekt „sanjan 40 godina“ koji će smanjiti cijenu plina, i ide u prilog Ahmetović kao načelnici općine Omišalj.

Premijer je odbacio i tvrdnje Marijane Puljak (Centar) da štiti Vicu Mihanovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita, koji je pod ozbiljnom sumnjom da je plagirao znanstveni rad.

„Vice Mihanović ima doktorat, svoje fakultetsko vijeće, mentora, povjerenstvo, ako nešto slučajno nije sukladno metodologiji izrade znanstvenog rada. Neka o tome odlučuju nadležna povjerenstva. Nije na meni da ulazim u ocjene sadržaj njegove doktorske disertacije“, odgovorio je zastupnici i dodao kako će njen muž, Ivica Puljak, koji se natječe s Mihanovićem, sigurno izgubiti u utakmici u Splitu.