virtualni 17+1

Plenković: Suradnja Kine i Europe pružit će priliku za brz i snažan oporavak

09.02.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na virtualnom sastanku inicijative Kina+17 zahvalio je kineskim vlastima na pomoći u nabavi zaštitne opreme i drugih potrepština na početku pandemije jer su time spašeni mnogi životi.

Posljednji sastanak na vrhu te inicijative, osnovane 2012. s ciljem jačanja kineskih investicija u Europi, održan je 2019. u Dubrovniku, a tad joj se pridružila i Grčka. Hrvatski premijer je u videoobraćanju inicijativi, čiji su sastanci uživo odgođeni zbog pandemije koronavirusa, rekao kako je Kina+17 „jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije“ te je komplementarna Europskoj uniji.

Plenković je zahvalio kineskom vodstvu na pravovremenoj pomoći s potrepštinama na početku pandemije, „što je spasilo mnoge živote“.

„Moram spomenuti koliko je ovaj okvir suradnje bio koristan kad je pandemija krenula“, kazao je premijer o europsko-kineskoj inicijativi. 

Naglasio je da će biti potrebna solidarnost u nabavci cjepiva za cijeli svijet, što je ključno za dovršavanje pandemije. 

Plenković je kazao i kako će suradnja Kine i Europe pružiti priliku za brz i snažan oporavak dviju strana u nadolazećem periodu. 

„Hrvatska je u tom pogledu posebno usredotočena na područja infrastrukture, znanosti i inovacija, kao i turizma, mobilnosti i malih i srednjih tvrtki“, rekao je premijer. Hrvatska pritom zagovara slobodno tržište po jednakim pravilima, reciprocitet u pristupu tržištima, održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena, dodao je. 

Kao primjer projekata na kakve se Hrvatska želi fokusirati naveo je Pelješki most, kojeg financira EU, a gradi kineska tvrtka, kao i vjetroenergetski projekt NORINCO, najveću kinesku investiciju u čistu energiju u Hrvatskoj, koji će biti dovršen do kraja 2021. godine kod Senja. 

Plenković je istaknuo da se nakon uspješnog sporazuma o izvozu hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu nada sličnom dogovoru za proizvođače mesa, ribe i meda. 

Premijer je kazao kako će se ove godine postići i sporazum između Zagreba, Ljubljane i Slovenije o uspostavljanju 17+1 sportskog centra kojim će „Hrvatska postati centar ljetnih, a Slovenija zimskih sportova“. 

Pekingu je zahvalio i na solidarnosti i pomoći nakon dva potresa koji su Hrvatsku pogodili u ožujku i prosincu, pa je uoči Kineske nove godine 12. veljače zaželio da „nam godina bika svima donese blagostanje, zdravlje i zadovoljstvo“.