OTVORENO O REKONSTRUKCIJi VLADE

Smijenjeno dvoje ministara: 'Izbor Branka Bačića je žestoka politička poruka. Tramišak je rekla dvije zanimljive stvari...'

11.01.2023 u 22:57

Bionic
Reading

Branko Bačić bit će novi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva umjesto Ivana Paladine. Na toj je ministarskoj dužnosti bio i u Vladi Jadranke Kosor prije 12 godina. Novi ministar fondova EU-a umjesto Nataše Tramišak bit će dosadašnji državni tajnik Šime Erlić

Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora (HDZ), u HRT-ovoj emisiji Otvoreno rekao je da su promjene u Vladi uobičajena stvar. Ne vidi razloga za dramatizaciju koja, kako je rekao, 'odgovara medijima jer dobivaju na gledanosti, odnosno čitanosti'.

'Znam cijeli niz europskih država u kojima se neprestano događaju promjene u vladi i nitko to ne smatra dramatičnim osim kod nas. To je naprosto nešto što se događa s vremena na vrijeme, ne vidim zašto se tome treba jako čuditi. Ako ste slušali konferenciju za medije Paladine i Tramišak, oboje su izrekli stvari koje su potpuno normalne. Paladina je najavio svoj odlazak dosta ranije, što ćemo se tome čuditi kao 'picek glisti'. To što će Tramišak aktivirati manadat u Saboru, pa normalno, izabrana je na listi HDZ-a, zašto ne bi', rekao je Reiner.

Ranije se govorilo da bi Mirjana Čagalj trebala zamijeniti Paladinu. Što se dogodilo u međuvremenu?

'Raspravljalo se o više kandidata, uvijek je tako za svaku značajnu funkciju, pogotovo ministarsku jer je obnova nakon potresa u ovoj godini deklarirana kao apsolutni prioritet jer smo sve ostale stvari koje smo trebali – ostvarili. Nikad to nije samo jedna osoba koja padne s neba. Nisam rekao niti da ona nije bila spominjana u tim razgovorima, niti da jest. Uvijek ima više kandidata i onda premijer kao selektor momčadi izabere suradnika s kojim će najbolje funkcionirati', pojasnio je Reiner.

  • +5
Mirjana Čagalj Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Obnova ovisi i o izvođačima'

Robert Jankovics, potpredsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, rekao je da je na koalicijskom sastanku kao izgledna nasljednica ministra Paladine predstavljena Mirjana Čagalj.

'Kasnije je bio uži kabinet, razumijem da se dogodilo da je promijenjeno zbog nekih okolnosti. Pozicija ministra graditeljstva je u startnom koalicijskom dogovoru bila pozicija HDZ-a, tako da su oni mogli izabrati nekog drugog. Branko Bačić je jedan od najbližih suradnika premijera Plenkovića, nemam razloga sumnjati da je to žestoka politička poruka da će se u to ići svom snagom najbolje što znamo da ta obnova krene', rekao je Jankovics i naglasio da obnova odavno ne ovisi samo o administraciji i Vladi nego o izvođačima.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Situacija političke moći je gotovo identična kao u Sanaderovo vrijeme'

'Nakon svega što se dogodilo danas, možemo očekivati da se Ivo Sanader vrati na mjesto predsjednika Vlade jer sva ekipa je tu', poručio je Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta.

'Od sve one priče Andreja Plenkovića da je njegov HDZ drugačiji, ono što je pričao nakon pravosudne presude stranci, danas nije ostalo ništa. Vratili smo se na četvorku kumova – Branko Bačić, Kalmeta preko svoje produžene ruke Erlića. Danas je Plenković neuvjerljivo odgovorio na pisanja da OLAF istražuje Kalmetu i Erlića, uvjeren sam da će ga uskoro zaboliti glava od ovog kadrovskog rještenja. I tu je neizostavni Vladimir Šeks. Situacija političke moći je gotovo identična kao u vrijeme Ive Sanadera – sve je isto, samo njega nema', ustvrdio je Raspudić.

Rekao je da je Nataša Tramišak danas rekla dvije zanimljive stvari. 'Prva, de facto je optužila Plenkovića da je prevario Predsjedništvo HDZ-a, da bi tamo dobio potporu za smjene oko obnove, a onda je usput smijenio i nju. Drugo, zastrašujuća stvar, to je izgovorila osoba koja je još jutros bila član Vlade – ona je rekla da obnova još nije ni počela', spomenuo je Raspudić.

  • +7
Nataša Tramišak Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Osvrnuo se na izbor Branka Bačića kao ministra graditeljstva. 'Ako je Plenković imao tako genijalno kadrovsko rješenje za tu poziciju pri ruci, zašto ga odmah nije stavio, zašto su okolo vukli za rukav? Paladina je za nas bio problematičan od samog početka, upozoravali smo da je u nerješivom sukobu interesa. Drugo, ako nije znao pokrenuti projekt u Kuparima, kako će pokrenuti u Banovini?' zapitao se Mostov zastupnik.

'Sustav nije funkcionirao od početka'

Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a, istaknuo je što smatra glavnim problemom u sporoj obnovi nakon potresa.

'Stvar je bila političke odluke želite li nešto raditi ubrzano ili ne. U Hrvatskoj su do sada bile dvije velike obnove; jedna poslije Domovinskog rata, a druga Gunja. Ako ste na početku imali političku volju, mogli ste napraviti lex specialis i napraviti ključnu stvar, a to je ovo što sad Plenković ne radi, a tiče se inflacije – umjesto da napravi sastanak s poslovnim sektorom, sindikatima i javnom upravom i pokuša napraviti konsenzus, tako je to trebalo napraviti s građevinskim sektorom koji bi onda bio spreman ubrzati radove na Banovini', smatra Hajdaš Dončić.

'To je bila greška u početku jer sustav nije funkcionirao. To ni ovaj nesretni Paladina mogao promijeniti jer sustav nije funkcionirao od početka i nije postojala jaka politička snaga i moć', dodao je.

Smatra da je obnova od početka trebala biti centralizirana. 'Svatko je vukao na svoju stranu. Stvar je političke volje. Što se tiče iskorištavanja EU fondova, nije problem ugovoranje. Mi ugovorimo preko 100 posto, ali nam je iskorištenost 60 posto u godini. To je problem, a cijeli proračun je baziran na EU sredstvima', naglasio je.