KADROVSKE PROMJENE

Ivan Paladina i Nataša Tramišak smijenjeni, novi ministri Branko Bačić i Šime Erlić. Plenković najavio još jednu smjenu

11.01.2023 u 18:51

Bionic
Reading

Nakon konzultacija održanih u srijedu u Vladi, premijer Andrej Plenković obratio se javnosti te objavio da je odlučio smijeniti ministra graditeljstva Ivana Paladinu te ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Natašu Tramišak

Za potpredsjednika vlade i ministra graditeljstva predložit će Branka Bačića. 'On je jedan od mojih najbližih suradnika i čovjek s najvećim iskustvom. Bačić ima i znanja, iskustva i energije za proces obnove', rekao je Plenković. Novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU bit će Šime Erlić.

Plenković je na početku podsjetio da je ranije dobio potporu za kadrovske promjene u svojoj Vladi, te je nakon konzultacija i razgovora s Ivanom Paladinom i Natašom Tramišak odlučio razriješiti to dvoje ministara. Premijer je najavio i smjenu Gordana Hanžeka, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. 'Zahvalit ćemo se gospodinu Hanžeku, bit će dosta promjena', rekao je Plenković.

Ministrici Tramišak premijer je zahvalio na dosadašnjem radu. 'Ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ali predsjednik Vlade ima pravo birati svoje suradnike i funkcionirati na način da ima puno povjerenje u svoje suradnike. Zaključio sam da je u ova dva ministarstva potrebno osvježenje', rekao je premijer. Što se tiče Paladine, zajedno su došli do zaključka da je bolje da on napusti resor, kaže Plenković.

  • +7
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Premijer je rekao da su i Paladina i Tramišak bili na užem kabinetu Vlade danas te da su znali da će biti smijenjeni. 'Oni su dali svoj doprinos, trudili su se koliko su mogli, ovo nije prva promjena. Kad procijenimo da su potrebna osvježenja, ljudi koji će doći na te odgovorne dužnosti nastavit će tamo gdje su stali njihovi prethodnici', rekao je Plenković te dodao da se korektno rastao s Paladinom i Tramišak. Osvrnuo se i na konferencije koje su, sad već bivši ministri, sazvali nakon izjave premijera, te ustvrdio da imaju pravo na to.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Upitan je li mu žao što Paladina odlazi, premijer je odgovorio: 'Nema žaljenja. Ovaj posao nosi nove izazove. On je dao svoj doprinos, sad će to preuzeti Branko Bačić, i šire od onoga što je on radio, te napraviti napredak u procesu obnove'. Na pitanje je li dobio bjanko podršku i za smjenu ministrice Tramišak, premijer je rekao da je mogao dobiti bjanko podršku za sve, 'za 10, za sve'. Što se tiče Tramišak, premijer je ponovio da je povjerenje najvažnije, ali bez preciziranja tko u koga nije imao povjerenja.

Ranije se kao nova ministrica graditeljstva spominjala Mirjana Čagalj. Premijer kaže kako je razgovarao s više ljudi, ali da je njegov konačni odabir na kraju ipak Branko Bačić.

'Kao što su vaši glavni urednici odgovorni za program, tako sam ja odgovoran za Vladu. Drago mi je da je u moje dvije vlade Hrvatska ostvarila strateške ciljeve', rekao je premijer i nabrojao stvari koje smatra velikim postignućima svojih vlada. 'Svatko tko u današnje vrijeme radi u Vladi, shvaća koliko je to zahtjevan i odgovoran posao. To nije rutinski posao na četiri godine. Ovo je težak, pun izazova posao i zahtijeva veliki angažman, veliki stupanj političnosti i stručnosti', ustvrdio je premijer.

U deset mjeseci iz Vlade je, uz Paladinu i Tramišak, otišlo sedmero ministara, podsjetili su novinari, na što je Plenković komentirao 'da je to težak posao koji zahtijeva harmonično funkcioniranje', te da tu 'nema nekog sentimenta'.