bilateralni sastanak

Plenković se u Davosu susreo sa šefom Applea

21.01.2020 u 19:15

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Davosu je na Svjetskom gospodarskom forumu obavio niz bilateralnih razgovora. Razgovarao je tako sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom, predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, azerbajdžanskim predsjednikom Aliyevim, s potpredsjednikom vijetnamske vlade Truongom Hoa Bingom, a uoči panela o zapadnom Balkanu nakratko je porazgovarao i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem

Posebno zanimljiv bio je sastanak s jednim od najmoćnijih ljudi u svijetu biznisa, predsjednikom Uprave Applea Timom Cookom. Sastanak je, kažu u premijerovu krugu suradnika, inicirao sam Cook, a zanimalo ga je hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, te potpora Hrvatske inicijativama za regulacijom digitalnih platformi na razini Europske unije.

Premijer mu je rekao, prenose nam sugovornici za Jutarnji list, uzimajući u obzir regulativu o privatnosti u okviru EU prava, da ćemo mi tu inicijativu podržati, a onda je otvorio i pitanje fizičkog i digitalnog pristupa Appleovim uslugama za hrvatske korisnike. Tu se misli na Appleove trgovine, ali i pristup Appleovim servisima koji sada nisu dostupni u Hrvatskoj, poput Apple Musica i Apple TV-a.

'U tom smislu premijer je naglasio da smo mi jedna od samo dvije države EU koja nema pristup tim servisima. Cook je rekao da je toga svjestan, te da mu je drago da su naši mladi IT-jevci dio globalnog uspjeha Applea, misleći na njihov angažman u istraživačkom sektoru', kazao je sugovornik Jutarnjeg.

Premijer je razgovarao i s direktorom za međunarodna tržišta Philipsa Hankom Siebren de Jongom. Za sutra su predviđeni razgovori s gruzijskim premijerom Giorgijem Gaharijom, bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, predsjednikom vlade Nizozemske Markom Rutteom, te ministrom gospodarstva Francuske Brunom Le Maireom.

Također, susrest će se i s direktoricom MMF-a Kristalinom Georgievom, direktoricom Visa Europe Charlotte Hogg, predsjednikom EIB-a Alexanderom Stubbom te predsjednicom Uprave tvrtke Booking.com Gillian Tans.