HDZ I HNS U VEZI

'Plenković se izvukao od sramote, ali izbore možemo očekivati na jesen'

07.06.2017 u 22:25

Bionic
Reading

Može li premijer Andrej Plenković, nakon odluke Središnjeg odbora HNS-a da idu u pregovore o suradnji s dojučerašnjim ljutim neprijateljima u HDZ-u, konačno odahnuti i objaviti pobjedu? Može li skresati u lice svim tim petrovima, marasima, grmojama i grbinima da objese rukavice o klin jer iduće tri godine slijedi vladavina 'velike koalicije' HDZ-HNS i oživotvorenje vjekovima sanjanog hrvatskog zajedništva? Po sudu političkog analitičara Žarka Puhovskog - ne.

'Plenković se izvukao od sramote da mu HNS odbije suradnju, ali nije dobio dovoljno da ima većinu do kraja godine. I dalje mislim da se mogu očekivati izbori na jesen',  upozorava Puhovski za tportal.

Po njegovoj ocjeni, realan rezultat izglasavanja pregovora HDZ-a i HNS-a jest nestabilna većina u Hrvatskom saboru.

'Plenković je dobio najviše pet mjesta u parlamentu, a gubi troje zastupnika s desnice, moguće i još neke ljude na koje su računali poput profesora Ivana Lovrinovića koji je danas rekao da u tome neće sudjelovati i Furija Radina koji postavlja neke uvjete. Dakle, daleko smo od stabilne većine, ali bit će moguće da premijer progura svoja četiri nova ministra - tko god oni bili', ocjenjuje Puhovski, dodajući da smo se vjerojatno riješili najgore varijante - izbora u srpnju - ali ništa više od toga nije sigurno. 

On se ne slaže s tezama da na pozornicu stupaju političari novog kova, koji će u duhu nove političke kulture ostaviti po strani ideološke podjele i ujedniti se na konkretnim projektima i temama. 

'Oni koji u tome vide novi tip političke kulture su sami nekulturni. Tu se ne radi ni o kakvoj političkoj kulturi, jer se ni do sada nije radilo o ideologijama, nego o tomu da je HNS smatran sa stajališta HDZ-a izdajničkom strankom, koja je izdala nacionalne interese. Kultura po kojoj se izdajničku stranku prima zato da bi se dobilo neto tri mjesta u parlamentu je doista neobičan termin. Dakle, tu se ne radi o kulturi, nego o trgovini. To dvoje ne treba brkati: čak i u dućanima koji prodaju kulturnu robu, radi se o trgovini', upućuje Puhovski. 

Uostalom, Puhovski bi volio znati kakva je to kultura u kojoj netko tko je, primjerice, 7. na listi ode od onoga tko je 1. na  listi, a preko kojega je ušao u parlament? 'To je moguće samo u većinskom sustavu, ako sam ja protiv nekog osvojio mjesto u parlamentu i mogu s njim raditi što hoću. Ali ako sam 7. na vašoj listi, nisam u poziciji da zadržim mjesto ako odlazim od vas. To je elementarno pitanje demokratske kulture, koje je ovdje elementarno prekršeno, dakle ovo je pitanje trgovine i prevare birača', precizira Puhovski. 

Ipak, kola teza da Plenković sam po sebi nije ideološki ostrašćen i da mu je stalo do prevladavanja ideoloških podjela u društvu? 

'To smo vidjeli u Jasenovcu, na primjer. Ideja da netko bude predsjednik demokršćanske stranke i da mu nije stalo do ideologije, to je doista nekulturno, jer demokršćanska stranka pretpostavlja neke vrijednosti. Liberalna i demokršćanska stranka normalno mogu surađivati, što već desetljećima gledamo na primjeru Njemačke, ali HNS nije bio percipiran u Hrvatskoj kao liberalna, nego kao anacionalna, dakle anacionalistička stranka, a HDZ kao nacionalistička', podsjeća Puhovski.  

Istina, Plenković je dosta jasno pokazao u pregovorima zadnjih dana da se želi distancirati od desnice, već i time što je govorio da je Ivanu Vrdoljaku spreman dati potpredsjedničko mjesto u Vladi i ljudska prava što je pripadalo Davoru Ivi Stieru kao nositelju konzervativne desnice u HDZ-u, dakle onih normi koji se tiču morala i obiteljskog života. 'Ako se Stieru uzimaju ljudska prava, to je doista udar na desnicu', dopušta Puhovski.

Po njemu, još uvijek je otvoreno pitanje hoće li HNS podržavati Vladu iz parlamenta, ili će ući u Vladu - u potonjem slučaju, obračun s desnicom je potpun i Plenković se ponaša kao da izbora doista neće biti naredne tri godine, što je jako riskantno.

 

Grbin: Tragično i glupo

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin usporedio je HNS s Mostom.

'Prije godinu dana Most je hrvatskoj javnosti govorio da ju spašava od Tomislava Karamarka, iako je upravo taj Most doveo Karamarka na vlast. Na isti način danas dio naših dojučerašnjih kolega iz HNS-a tvrdi da će Hrvatsku spasiti od HDZ-a time što će HDZ održati na vlasti', poručio je Grbin za tportal.

'Dio kolega iz HNS-a je očito spreman žrtvovati svoju stranku i ostatak političkog kredibiliteta samo kako bi se održali pri vlasti. I to je tragično. Ako misle da će spasiti kurikularnu reformu koalirajući s onima koji su je zaustavili, ako misle da će spasiti ekonomiju koalirajući s onima koji su je upropastili i ako misle da će spasiti slobodu govora koalirajući s onima koji su je gušili, onda to mogu nazvati samo glupim', kaže nam Grbin.

Grmoja: HNS će graditi poziciju na ideologiji 

Za Most je ovakva odluka HNS-a logična, s obzirom koliko bi dobili samostalno na izborima.

'Oni svoju moć temelje na tome koliko sudjeluju u vlasti i po poduzećima. Svoju poziciju u koaliciji gradit će na ideološkim sukobima s HDZ-om', poručio je za tportal politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Grmoji je najviše sporan Plenković koji se, kaže, odrekao Mosta zbog Zdravka Marića, a sada ide u koaliciju s onima koji su pokrenuli rušenje Marića.