'Svatko ima pravo glasovati'

Plenković: SDP neodgovorno pokušao minirati rad Nacionalnog stožera

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 18:20
  • Objavljeno 01.07.2020 u 17:34

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prozvao je SDP "zbog pokušaja izgradnje nepovjerenja i miniranja rada Nacionalnog stožera Civilne zaštite" u kontekstu koronakrize te ocijenio da će javnost to prepoznati i na izborima nagraditi odgovorne političare, a ne politikante.

"Javnost će zaključiti tko je ozbiljan, a tko ne. Tko zna, a tko ne zna voditi zemlju, tko je politikant, a tko odgovoran političar. Tko će Hrvatskoj u budućnosti osigurati radna mjesta, plaće, mirovine, brzi gospodarski oporavak. I one koji će tu sada nabacivati blato, izmišljati krize, raditi paniku - i što je nagore - pokušaj izgradnje nepovjerenja u struku i u Stožer", rekao je Plenković na Biokovu odgovarajući na novinarska pitanja.

Ustvrdio je da je SDP nastojao "minirati uspješan proces" koji je, kako je rekao, vođen s glavnom i jedinom brigom - zaštite zdravlja hrvatskih građana te ocijenio da će građani to prepoznati.

"Nastojali su minirati uspjeh onoga što smo ostvarili. I u ovoj (predizbornoj) kampanji su to činili do maksimuma, ali mislim da većina ljudi vidi o čemu se radi i da će tako i izbori završiti - oni koji su neozbiljni ne mogu biti nagrađeni", poručio je Plenković.

Ostojićevo glumatanje primjer je užasa i očaja u SDP-u

Istaknuo je pritom kao primjer ponašanje SDP-ovog Rajka Ostojića koji je, kako je rekao, napravio cijeli spektakl, teatar i glumatanje.

"Glumio je epidemiologe, infektologe, virologe, samoinicijativno otišao u samoizolaciju i – hops!, evo njega na Zabavnom radiju u sučeljavanju. Kao da je pojeo sve ono što je glumatao danima…", prokomentirao je Plenković Ostojićevo ponašanje nakon što je doznao da je bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

Plenković smatra kako je taj primjer "jednostavno poruka užasa i očaja koji ima SDP".

Ponovno je odbacio tvrdnje čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore da im HDZ vrbuje ljude.

"Ne radimo mi to. Ne znam što će sada još izmisliti. Valjda nemaju tema, nemaju programa, nemaju ideja za budućnost Hrvatske, pa ćemo se onda malo igrati nekakvim navodnim tezgarenjem koje ne postoji", prokomentirao je čelnik HDZ-a.

  • +25
  • +22

Svečano otvorenje vidikovca Skywalk na planini Biokovo

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Svatko ima pravo glasovati

Vezano uz preporuke DIP-a o glasovanju, Plenković je naglasio da su Ustav i zakon jasni - da svatko ima pravo glasovati.

DIP je danas promijenio svoju raniju uputu o glasovanju, vezanu uz glasovanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom.

Više, naime, nema preporuke biračima da ne dolaze na biračko mjesto ako imaju temperaturu i respiratorne i druge simptome karakteristične za koronavirus, a koja je izazvala reakcije nekih ustavnopravnih stručnjaka koji su upozorili na to da prema Ustavu svatko ima pravo birati i biti biran.

"Pročitao sam maloprije priopćenje (DIP-a). Vidim da su u obzir uzeli uobičajenu praksu gdje se očekuje svojevrsni oprez onih koji su zaraženi nekom od zaraznih bolesti, da u takvom stanju ne ugrožavaju druge. Vidim da su se pozvali na zdrav razum. U ovom trenutku nije to tako velik broj ljudi. U svakom slučaju, Ustav i zakon su jasni, svatko ima pravo glasati, rekao je Plenković.

Dodao je da je situacija s epidemijom koronavirusa nešto s čime se do sada nismo susreli te ocijenio da je odluka DIP-a "odluka koja ima određeno utemeljenje". "Vidjet ćemo hoće li tu biti nekih problema. Ne bih to htio prejudicirati u ovom trenutku", dodao je.

Nakon odluke na razini EU o otvaranju granica, a u kontekstu koronakrize, Plenković je danas rekao da se sada moramo naučiti balansirati između javnozdravstvenih aktivnosti i reaktivacije gospodarstva i turizma.

Hrvatska je turistička zemlja koja je, istaknuo je pritom, u protekle tri godine za mandata njegove vlade imala tri rekordne turističke sezone.

"Da bismo generirali prihode, gospodarski rast, Hrvatska mora biti okrenuta turizmu, a bitno je da i mi, i svi koji dođu, vodimo računa o tri jednostavna načela - higijena dezinfekcija, distanca. Da se čuvamo, pazimo i onda ćemo moći balansirati i imati ekonomsku aktivnost. To će raditi svi diljem svijeta. Mislim da se moramo naviknuti na tu vrstu balansa i suživota", ustvrdio je.