OKVIR SURADNJE

Plenković s predstavnicima Talijanske unije: 'Odličan primjer za sve druge nacionalne zajednice u Hrvatskoj'

28.10.2022 u 16:59

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u petak, tijekom svog boravka u Puli, s predstavnicima Talijanske unije te istaknuo njihov veliki angažman kako bi se zadržala te dalje razvijala kultura i identitet njihove nacionalne zajednice na ovim prostorima

"Suradnja između Vlade, Talijanske unije i Istarske županije može biti odličan primjer za sve druge nacionalne zajednice u Hrvatskoj. I danas smo razgovarali o okviru suradnje uz napomenu kako i u Vladinom operativnom planu postoji posebno poglavlje koje se tiče djelovanja nacionalnih zajednica", izjavio je Plenković dodavši kako je cilj Hrvatske i Italije ojačati odnose i suradnju.

Zadovoljstvo današnjim razgovorom s predsjednikom Vlade iskazao je predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul. Rekao je da su razgovarali o brojnim temama kojima je cilj boljitak položaja pripadnika talijanske manjine u Istri te se zahvalio premijeru na potpori koju Vlada iskazuje prema talijanskoj nacionalnoj zajednici.

Govoreći o novoj talijanskoj Vladi Tremul je kazao kako će se talijanska politika zasigurno djelomično izmijeniti oko zaštite talijanskih interesa, no nema sumnje da će ostati na liniji Europske unije i europskih vrijednosti te stoga ne vidi nikakve bojazni za Hrvatsku.

"Sasvim suprotno, odnosi bi se mogli i poboljšati. Italija, Hrvatska i Slovenija članice su i NATO-a i dosad nisam vidio ni u jednoj članici NATO-a najmanju naznaku potencijalnog konflikta. Mislim da je to sasvim dovoljna garancija da se stvari neće mijenjati. Uostalom, Italija je do sada obilato dokazala da želi održavati trgovinske, društvene i političke veze s Hrvatskom i Slovenijom", napomenu je Tremul.