SJEDNICA VLADE

Vlada povećala kvote, u turizmu će moći raditi gotovo dvostruko više stranaca

07.06.2018 u 09:19

Bionic
Reading

Na današnjoj jubilarnoj 100. sjednici Vlada je u Sabor poslala konačne prijedloge četiriju novih zakona iz područja kulture, ali povećala i kvote za rad stranaca. Uvodno se obratio i premijer Andrej Plenković

Već tradicionalno uvodno se na jubilarnoj 100. sjednici Vlade obratio premijer Andrej Plenković.

'Čuo sam se sinoć s ministrom Marićem koji je u Londonu. Minstarstvo je uspješno izdalo obveznicu od 750 milijuna eura s desetogodišnjem dospijećem. S ovakvim aranžmanom Hrvatska će godišnje uštediti 180 milijuna kuna', kazao je Plenković, dodavši da je bio veliki interes investitora.

'Vjerujem da će svi pozitivni aspekti na makroekonomskom planu dovesti do povećanja kreditnog rejtinga', rekao je Plenković.

Plenković je govorio i o svom posjetu Bavarskoj te skupu EPP-a gdje je, dodao je, razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i to o ulasku u Schengen i imigrantima.

Plenković se osvrnuo i na svoj posjet Kutini te je istaknuo kako je važno da se krene u dovršetak procesa dokapitalizacije tamošnje Petrokemije i nastavi restrukturiranje te, kako je rekao, važne kompanije.

'Očekujem od svakog od ministara da drži ritam po zakonodavnom pitanju', kazao je Plenković.

Među zakonima koje je Vlada poslala na drugu stranu Markovog trga u Sabor bio je i Zakon o komunalnom gospodarstvu. 'Konačnim prijedlogom zakona se uređuju načela komunalnog gospodarstva, obavljanje i financiranje komunalnih djelatnosti, građenje i održavanje komunalne infrastrukture, plaćanje komunalnog doprinosa i komunalne naknade, održavanje komunalnog reda i druga pitanja značajna za komunalno gospodarstvo', poručio je državni tajnik Ministarstva graditeljstva Danijel Meštrić.

  • +16
Održana 100. sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Međutim, vjerojatno najvažniji prijedlozi koje je Vlada poslala u Sabor su četiri zakona iz resora Ministarstva kulture. Radi se o Zakonu o muzejima, Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima, Zakonu o audiovizualnim djelatnostima te revidiranoj Konvenciji Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji, koji će omogućiti učinkovitiju djelatnost u svim obuhvaćenim segmentima kulture.

Riječ je o zakonima, kao što je tportal već pisao, koje je ministrica Nina Obuljen Koržinek najavljivala od preuzimanja Ministarstva kulture te ih navodila kao ključne dijelove svog rada.

Govoreći o Zakonu o arhivskom gradivu na sjednici Vlade, Obuljen Koržinek kazala je kako se radi o 'jako dobrom rješenju'. Naime, zakon propisuje da su podaci u javnom gradivu koje je nastalo do 30. svibnja 1990. dostupni bez ograničenja, osim zaštićenih osobnih podataka. Međutim, kako je rekla, to se ne odnosi na podatke o obavljanju službenih dužnosti i poslova, utjecaju i ulozi osoba koje su obnašale javne dužnosti te pripadnika i suradnika službi sigurnosti nedemokratskih režima.

'Osobni podaci osobe koja je do 30. svibnja 1990. godine obnašala javne dužnosti te bila pripadnik ili suradnik službe sigurnosti, dostupni su bez ograničenja u dijelu koji se odnosi na obavljanje te javne dužnosti odnosno službe', stoji u zakonu.

'To je ključna novina kojom smo maksimalno otvorili pristup arhivkom gradivu u odnosu na sve dosadašnje ranije postupke', poručila je Obuljen Koržinek.

Vlada je odlučila povećati i kvote za zapošljavanje stranaca. Kako je pojasnila državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić, povećat će se broj dozvola za rad stranaca u turizmu i ugostiteljstvu. 'S 4660 povećat će se na 8660. Navedeno povećanje odnosi se na zanimanje pomoćni radnik u turizmu (op.a. pomoćni kuhar, pomoćni konobar, sobar, čistač)', rekla je Burić.

Jednako tako povećava se broj dozvola u šumarstvu i to za zanimanje berač plodova s 500 na 1000 radnih dozvola za strance.

'Vjerujem da će ovo pridonijeti potrebama poslodavaca, osobito u turizmu, ali i poljoprivredi. Svim aktivnostima koje poduzima HZZ i Ministarstvo rada fokusirani smo na zapošljavanje naših sugrađana i s ovim projektom 'Zaposli se u Hrvatskoj' HZZ ide direktno osobnim pismom svima koji su na popisu nezaposlenih. Međutim očito da potrebe tržišta, povećanje svih indikatora u predsezoni te najave uspješnije turističke sezone nego prethodne zahtijevaju veći broj radnika. Ovime stvaramo preduvjete da se ne dovedemo u situaciju da je premalo radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu tijekom uspješne turističke sezone', dodao je Plenković.

Na kraju sjednice Plenković se osvrnuo i na potres koji je pogodio Slavonski Brod. 'Prema informacijama nema ozbiljnih posljedica, ali nastavit ćemo pratiti situaciju i obavještavati javnost', rekao je Plenković, te na kraju otvorenog dijela čestitao Dan diplomacije.