sastanak u vladi

Plenković s američkom ministricom energetike: Uz LNG terminal Hrvatska pridonosi energetskoj sigurnosti Europe

01.03.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Uoči 4. Ministarskog sastanaka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju koji se održava u Zagrebu 1. i 2. ožujka 2023. godine, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s ministricom za energetiku SAD-a Jennifer Granholm, priopćili su iz Vlade

Obostrano je potvrđena namjera daljnjeg snaženja savezničkih i partnerskih odnosa Hrvatske i SAD, uključujući gospodarsku i energetsku suradnju.

Tijekom sastanka prepoznata je važna uloga Hrvatske, koja može značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti Europe, u izmijenjenim globalnim okolnostima, zbog ruske agresije na Ukrajinu. To se prije svega odnosi na postojeće kapacitete LNG terminala, kao i planove povećanja njegovih kapaciteta, čime se osigurava alternativni dobavni pravac plina zemljama Srednje i Jugoistočne Europe.

Ujedno, Hrvatska značajno ulaže u obnovljive izvore energije, stvarajući tako temelje za čišću i raznovrsniju energetsku budućnost. Posebno je prepoznat hrvatski geotermalni potencijal i naznačena mogućnost daljnje suradnje Hrvatske i SAD-a u razvoju i korištenju ovog izvora energije, stoji u priopćenju Vlade.