'IZNIMNO DOBRA SURADNJA'

Grlić Radman: Grčke vlasti jamče sigurnost našim državljanima

19.08.2023 u 15:27

Bionic
Reading

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je kako Hrvatska ima iznimno dobru suradnju i obećanja grčkih vlasti da će hrvatski državljani biti sigurni u zatvorima nakon što su uhićeni zbog sudjelovanja u navijačkim neredima u kojima je u Ateni nedavno ubijen grčki navijač

Izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem putuje u ponedjeljak u Grčku na neformalni susret lidera zemalja Jugoistoka Europe, a predviđen je poseban bilateralni sastanak šefa hrvatske vlade i grčkog kolege Kyriakosa Micotakisa, kao i odvojeni susreti ministara Ivana Malenice i Gordana Grlića Radmana s grčkim kolegama.

Tema razgovora će očito biti povezana s huliganskim neredima u Ateni u kojima je smrtno stradao navijač AEK-a zbog čega se u grčkim zatvorima nalazi 102 hrvatska državljana.

Ministar Grlić Radman je u izjavi na Bilama kod Mostara istaknuo kako s grčkim vlastima imaju 'iznimno dobru suradnju'.

„Mi se brinemo za njihovu sigurnost. U kontaktu smo s premijerom. Predsjednik Vlade Plenković je u kontaktu s kolegom Micotakisom, ja sa svojim kolegom, kolega Malenica također“, rekao je Grlić Radman.

„Obećanje je grčkih vlasti da će se jamčiti sigurnost hrvatskih državljana“, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova.

Premijer Plenković je najavio kako će u Grčkoj, uz osudu huliganizma i pijetet prema žrtvi navijačkih sukoba, zatražiti da se prema hrvatskim državljanima postupa pravično, da u zatvorima imaju human tretman, te da se u Hrvatsku deportiraju svi oni za koje se dokaže da nisu imali veze s najtežim kaznenim djelima koja im se stavljaju na teret.

  • +8
Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja Izvor: Pixsell / Autor: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/PIXSE

Na ranije dogovorenom dvodnevnom skupu regionalnih lidera razgovarat će se o budućnosti europskih integracija zemalja jugoistočne Europe, kao i o stabilnosti i sigurnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

„Nama je iznimno važna kontinentalna stabilnost i sigurnost jugoistočne Europe i zemalja Zapadnoga Balkana“, rekao je Grlić Radman.

Upitan o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, hrvatski šef diplomacije je istaknuo kako je to 'hrvatski nacionalni interes'.

„Mi od samoga početka podržavamo nastojanja BiH na tome putu. Zaslugom Hrvatske prošle godine je Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status, a ja se nadam da će do kraja godine započeti pristupni pregovori s Unijom“, dodao je.

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima u Bilama

Povodom Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima u Bilama kod Mostara, gdje se nalazi spomen kompleks za 50.000 Hrvata ubijenih u Drugom Svjetskom ratu i poraću, održana je komemoracija.

„Ovdje sudjelujem kako bismo zajedničkom molitvom odali pijetet svim žrtvama te njegovali kulturu sjećanja na sve one koje su poginuli, ubijeni. Na sve žrtve svih tih totalitarnih režima nacizma, fašizma i komunizma“, rekao je Grlić Radman u izjavi za medije.

On je na komemoraciji na 'Groblju mira' u Bilama, gdje je do sada postavljeno više od 11.000 bijelih križeva, bio izaslanik Vlade Republike Hrvatske.

Dodao je kako je važno obilježavati europski dan sjećanja na sve žrtve svih totalitarnih režima na spomen kompleksu u Bilama čija je izgradnja započela prije 10 godine. „Ovo je veliki projekt koji zaslužuje poštovanje“, rekao je Grlić Radman.

On je s izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću ispred spomen obilježja 'Pieta' koje je ove godine postavljeno u kompleksu na kojemu se planira postaviti 50.000 križeva s imenima poginulih i ubijenih Hrvata žrtava iz II. Svjetskog rata i poraća.

Počast žrtvama odalo je i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je predvodio čelnik Dragan Čović. On je istaknuo kako je važno očuvati povijesnu istinu, te njegovati sjećanje. „Uspjeli smo je otrgnuti od zaborava na ovome mjestu“, rekao je Čović.

Svetu misu na Bilama predvodio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.