SJEDNICA VLADE

Plenković raspisao predsjedničke izbore pa najavio: Više nećemo plaćati štrajk, to nema nikakvog smisla, nikakve logike

14.11.2019 u 10:21

Bionic
Reading

'Zaokružili smo proračun nikada ranije. Na tragu naše politike da trošimo onoliko koliko zarađujemo nastavljamo s odgovornom ekonomskom politikom koja je Hrvatskoj donijela kredibilitet na međunarodnoj razini', rekao je premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade, zahvaljujući ministru financija Zdravku Mariću. Ujedno, najavio je da će prvi krug predsjedničkih izbora biti 22. prosinca, a osvrnuo se i na štrajk u školama

Po pitanju pregovora s obrazovnim sindikatima, rekao je da je u mandatu ove Vlade osigurano povećanje osnovica plaća državnih i javnih službenika za 11,5 posto. Ukupna sredstva povećana su za 3,2 milijarde kuna godišnje.

'Pokazali smo zaista želju da riješimo nastali problem i spor, prije svega okončanje štrajka zbog interesa učenika, roditelja, učlitelja', kazao je Plenković. Dodao je da se o koeficijentima ne pregovara kroz kolektivno pregovaranje, to je odluka koja je prerogativ Vlade, a kroz granski kolektivni ugovor se rješavaju razni dodaci na plaću.

'Jučer smo predložili sindikatima potpisivanje dodatka na granski kolektivni ugovor od 2 posto s 1. srpnja iduće godine, ako cjelovita analiza uredbe o koeficijentima do tada ne bude napravljena. To znači da bi do kraja iduće godine u tom sektoru ukupno bilo bi povećanje plaće ne za 18, nego za više od 20 posto. Sve to je na stolu, plus uvrštavanje radnog mjesta izvrsnog savjetnika, što je bio zahtjev sindikata, a mi smo prihvatili, rekao je Plenković.

'Znači, 18 posto sigurno, plus porezna rasterećenja, plus ovih dva posto - u mandatu naše Vlade. Kad se nekome podigne plaća za 20 posto, onda to nije malo. To treba realno valorizirati', rekao je Plenković.

Obustavlja se plaćanje štrajka

'Kao odgovorna Vlada, nakon 15. studenog vrijeme u štrajku više nećemo moći plaćati. To jednostavno nema nikakvog smisla, nikakve logike', dodao je premijer, dodajući da je to razumna i racionalna odluka, te dio apela da se sagleda što je sve na stolu.

'Plaća se povećava. Svjesni smo da ima nelogičnosti i nepravednosti u sustavu koeficijenata, angažirat ćemo vanjsku instituciju za analizu hladne glave, bez pristranosti. Mi brinemo o obrazovanju, zato je proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu veći od 18 milijardi kuna', naglasio je Plenković.

Ministrica znanosti Blaženka Divjak zahvalila je nastavnicima koji su zdušno sudjelovali u edukacijama za kurikularnu reformu, a to je više od 40.000 ljudi. 'Stvarno razumijem da je status nastavnika u društvu bitno bio poljuljan u posljednjih nekoliko desetljeća, ali radi se na četiri segmenta: rad u sigurnom okruženju i status službene osobe, osnaživanje kompetencija, nagrađivanje najboljih i zasluženo povećanje plaća', kazala je ministrica, kao da se radi o povišici, a ne vraćanju onoga što je nastavnicima oduzeto u vrijeme krize. O koeficijentima ni riječi.

Zašto nastavnici uopće štrajkaju?

Nadovezao se premijer Plenković, osvrćući se na štrajk.

'Ne može koncept da se povećava i susjedu biti razlog za štrajk, jer se povećava i onome na koga se odnosi', rekao je Plenković, sugerirajući da su zaposleni u sustavu obrazovanja jalni što se plaća povećava svima, a ne samo njima.

'Taj argument nije korektan i ne može biti razlog za ovoliki štrajk i dovođenje obitelji, djece, pa u krajnjoj liniji opće slike u javnosti u problem. Pogotovo uz decidirano kazan stav da idemo u sagledavanje uredbe i radnih mjesta i koeficijenata u cijelom sustavu. I još osigurać od dva posto od 30. lipnja.... Apeliram, ovo je Vlada koja je napravila iskorake kakve mnogi drugi nisu, imamo dobru volju, obraćam se učiteljima da prepoznaju ovu cjelinu. Oni to jako dobro znaju, a bilo bi dobro i da javnost zna i da se to tako nekada analizira i zabilježi. U svakom slučaju, dali smo vrlo korektne prijedloge u okviru naših mogućnosti u interesu zaposlenika. A nismo pritom zaboravili ni privatan sektor, nizom mjera koje smo dosad učinili', poručio je Plenković.

  • +16
188. sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od ostalih aktualnih tema, pohvalio je kao jako dobar nedavno sastanak 3. savjeta za Hrvate izvan Hrvatske, gdje su 'koherentno predstavljena sva postignuća svih resora', a posebno je pozdravljen novi Zakon o državljanstvu.

Otvoren je Interliber, podsjetio je Plenković, a 'knjiga je pokazala da je žilava i da opstaje' unatoč digitalnom okruženju.

Zahvalio je ministrima Tomi Medvedu i Milanu Kujundžiću na zakonu o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, a vukovarska bolnica također će dobiti poseban status.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade našli su se, između ostalog, prijedlog odluke o raspisivanju izbora za Predsjednika RH kao i onaj o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika RH te prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima.

Bit će riječi i o dopuni Odluke o izboru ponuditelja i prodaji hotela Zagorje, odnosno bivše političke škole u Kumrovcu.

Tu su i Nacrt konačnog prijedloga zakona o obradi biometrijskih podataka, Nacrt konačnog prijedloga zakona o genetski modificiranim organizmima (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Hrvatskom registru brodova (EU) i Nacrt konačnog prijedloga zakona o Obalnoj straži RH.

Na dnevnom redu su i Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025. godine, Prijedlog odluke o osnivanju Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo i Izvješće o provedbi mjera iz Akcijskog plana za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2017. do 2019. godine, za 2017. i 2018. godinu.

Prihvatit će se i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za Program potpore Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru te Prijedlozi odluka o davanju suglasnosti Gradu Novigradu i Općini Malinska-Dubašnica za zaduženje kod HBOR-a.