nova gradiška

Plenković: Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide dobrim tempom naprijed

16.04.2019 u 13:46

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Andrej Plenković poručio u utorak, sa 8. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Novoj Gradiški, kako je od prošle sjednice u prosincu ostvaren porast ugovaranja projekata od čak 1,23 milijarde kuna što je znak da Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide dobrim tempom naprijed

'U dvije i pol godine mandata oformili smo okvir za prioritetnu politiku koji daje rezultate', kazao je Plenković u uvodnom izlaganju na početku sjednice.

Vlada je, naglasio je,u dosadašnjem mandatu na makroekonomskom planu ostvarila nekoliko značajnih ciljeva.

'Izašli smo iz procedure prekomjernog proračnuskog manjka odmah nakon usvajanja odluke o osnivanju Savjeta za Slavoniju, a prije par tjedana izašli smo iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a ubrzo zatim jedna od tri svjetske agencije za kreditni rejting vratila je Hrvatsku na razinu investicijskog kreditnog rejtinga čime smo ostvarili nekoliko naših programskih ciljeva i izbornih obećanje', naveo je Plenković.

Po njegovim riječima, vlada je u međuvremenu napravila i novu statističku klasifikaciju prostornih jedinica u RH čime je ispravljena nepravedna posebice prema slavonskom gospodarstvu. 'Mislim da je ova klaisifkacija puno razboritija i korisnija za one koji žele investirati u ovaj dio Hrvatske', ocijenio je.

Vlada je, istaknuo je, u protekle dvije i pol godine odradila tri vala rušenja administrativnih barijera i isto toliko valova rasterećenja građana i gospodarstva.

Veliki pomaci za kvalitetniji rad poduzetnika ali i za građane

'Sve skupa to iznosi 8,5 milijardi kuna. To su veliki pomaci za kvalitetniji rad poduzetnika ali i za građane', naveo je Andrej Plenković rekavši kako je Hrvatska u dosadašnjem članstvu u EU iz EU proračuna povukla, 34,1 milijardi kuna, a u EU proračun uplatila 19,7 milijardi kuna stvorivši ukupan pozitivni višak od 14,4 milijardi kuna. 'Tih 14,4 milijarde kuna je još jedan dokaz zašto je dobro i ključno da je Hrvatska članica EU', poručio je Andrej Plenković zahvalivši posebno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na suradnji s Svjetskom bankom.

Sjednici nazoče brojni ministri, članovi Savjeta, saborski zastupnici te predstavnici vlasti Brodsko-posavske županije, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Vinko Grgić, koji su se također obratili na početku sjednice Savjeta.

Nakon pozdravnih riječi Marušića i Grgića, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i glavna koordinatorica Savjeta Gabrijela Žalac predstavit će dosadašnje rezultate Projekta Slavonija. O aktiviranju državne imovine na području pet slavonskih županija govorit će ministar državne imovine Goran Marić, nakon čega će predstavnik Svjetske banke predstaviti izvješće na temu Strateške dijagnoze Slavonije, Baranje i Srijema i preporuke za rast i zapošljavanje s naglaskom na IKT sektor.

Na sjednici su i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar turizma Gari Cappelli te ostali članovi Savjeta.

Po završetku 8. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, u 14,30 sati, bit će potpisani i uručeni ugovori za područje Slavonije, Baranje i Srijema, nakon čega su predviđene izjave za medije.