GOST MISLAVA BAGE

Plenković: Predsjednica se treba odlučiti hoće li ići u drugi mandat

09.03.2018 u 20:12

Bionic
Reading

U intervjuu s Mislavom Bagom premijer Andrej Plenković govorio je o kritikama Europske komisije zbog neprovođenja reformi, odnosima s predsjednicom Grabar-Kitarović, ratificiranju Istambulske konvencije i drugim aktualnim političkim pitanjima

Na pitanje je li voda došla do grla nakon negativnog izvješća Europske komisije, Plenković je odgovorio da je riječ o poticajnom izvješću za Hrvatsku.

'Očekivali smo da će ovo zimsko izvješće u okviru europskog semestra koje temeljito gleda napreda strukturnih reformi, korektivnih mehanizama, dubinsku analizu ekonomskih politika, po mom sudu biti jedno dobro, poticajno izvješće za Hrvatsku. Puno je toga što je dobro u tom izvješću', rekao je premijer.

Naglasio je da je to dokument od 73 strane koji sadrži vrlo detaljnu analiza po svim sektorima nacionalnog programa reformi. 'Određene mjere su provedene, određene su provedene napola, određene su u tijeku, neke nisu provedene i prebačene su za 2018.', rekao je premijer.

Na opasku voditelja da je u izvješću i puno toga lošeg, Plenković je poručio da je Vlada u vrlo kompleksnim okolnostima napravila zdrave temelje za strukturne reforme u 2018. godinu.

'Hrvatska je u 2017. godini, u okolnosti kakve su bile, bila uspješna. Podigli smo plaću ljudima, napravili velike iskorake u fiskalnoj disciplini, bili smo vrlo odgovorni s te strane, a riješili neke obveze koje su dugi niz godina bile pred nama. I ovaj trokut o kojem govorim, investicije, strukturne reforme, odgovorna fiskalna politika je ključ rada Vlade u sljedećim godinama', rekao je Plenković.

Naglasio je da u ovoj godini očekuje reformu plaća u državnoj upravi, mirovinsku reformu i veliki napredak u obrazovnoj reformi.

Potaknut da komentira poruku potpredsjednice HDZ-a Ivane Maletić, koja je nakon objave izvješća Europske komisije pozvala Vladu da 'odlučno prođe dolinom političke smrti', Plenkoviće je rekao da je Maletić imala šansu biti člnanica Vlade, ali se na tome zahvalila.  

'Mogla je biti ministrica u Vladi, mogla je biti kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, pa nije. Mogao sam i ja danas biti u Bruxellesu u Europskom parlamentu', nervozno je prokomentirao Plenković.

  • +11
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Izbjegao je odgovoriti na pitanje podržava li predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u kandidaturi za drugi mandat, naglasivši da najprije ona treba donijeti odluku hoće li se kandidirati.

Upitan ne brine li ga što predsjednica vodi kampanju kritizirajući Vladu, Plenković je suzdržano odgovorio: 'Predsjednica ima izbore, ako želi na njih ići, a ja još nisam direktno od nje čuo da na njih zaista želi ići, krajem 2019. godine. Vjerujem da u svojim komentarima i opservacijama nastoji poslati poruke o tome da se kao predsjednica države brine za skladno funkcioniranje vlasti i sugerira što bi po njenom sudu bilo važno'.

Opovrgao je voditeljevu tvrdnju da je predsjednica popularnija od njega. 'Gledam sam anketu i mislim da smo oboje iznad 90 posto kod birača HDZ-a. To su nijanse, 93 i 91 po zadnjoj anketi', rekao je.

Nakon što mu je danas novi izvanredni povjerenik za Agrokor  Fabris Peruško podnio izvješće o konzultacijama sa svim zainteresiranim stranama u Agrokoru, koji su održani  u Zadru, Plenković je ustvrdio da su dojmovi pozitivni gledano s aspekta hrvatskih dobavljača i gospodarstva.

  • +9
Premijer je zadovoljan s izvješćem novog izvanrednog povjerenika za Agrokor Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Oni djeluju zadovoljni, mislim da će se postići rješenje u kojemu ne samo da je već sada isplaćeno 490 milijuna eura staroga i graničnog duga, 2,1 milijardi je iz Agrokora išlo prema dobavljačima, redovito  se plaća sve što je novo u poslovanju, a još će prema nekim naznakama imati osiguranu ekonomsku budućnost kvalitetnim poslovanjem budućeg Agrokora', rekao je te dodao kako je 'to ono zašto je bilo najbitnije da dođe do angažmana i sprečavanja negativnih posljedica'.

Što se tiče ratifikacije Istanbulske konvencije, premijer je podsjetio da je SDP-ova vlada propustila ratificirati taj dokument. 'Konvencija je otvorena za potpis, potpisana, potpisala ju je SDP-ova Vlada. Nije imala hrabrosti, političke volje, ne znam kojeg točno razloga. Mogli su do kraja 2015. ratificirati kako su htjeli', rekao je Plenković.

Najavio je ratifikaciju konvencije, uz određene formulacije koje će otkloniti bilo kakve dileme onih koji se trenutno protive ratifikaciji. Upitan znači li to da ćemo neke odredbe suspendirati na neko razdoblje naglasio je: 'Ne, nećemo ništa suspendirati. Postoje rezerve, postoje interpretativne izjave. Vodite računa da sam ja pravnik s dosta međunarodnog iskustva. Razgovarao sam s glavnim tajnikom Vijeća Europe koji uskoro dolazi i Hrvatska u svibnju preuzima predsjedanje tom organizacijom i mi ćemo tu proceduru dovršiti'.