potpredsjednica optimistična

Dalić o izvješću Komisije: Za strukturne reforme treba vremena!

07.03.2018 u 17:07

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić održala je u srijedu konferenciju za medije na kojoj je prokomentirala nepovoljno izvješće Europske Komisije po kojom je Hrvatska najslabija od svih zemalja članica EU po ostvarivanju reformi koje je sama najavila

'Izvješće je u skladu s našim očekivanjima. U određenoj mjeri Komisija prepoznaje naše reforme napore i poziva da se ubrzaju', rekla je Dalić. 

Naravno, nastavlja Dalić, strukturne reforme nisu jednostavna stvar i za njih je potrebno vrijeme. 'Nalazimo se u godini reformi i to nije samo deklarativno, to je određenje Vlade', rekla je. 

Kaže kako je sada u Saboru paket mjera što se tiče promjena u pravosuđu, ali i niz zakona koji će omogućiti efikasnije funkcioniranje državne administracije, među ostalim i objedinjavanje državnih inspekcija. 

Doprinos gospodarskom rastu trebalo bi dati i bolje povlačenje EU novca. Na pitanje zašto kasnimo s potrebnim mjerama, Dalić kaže kako su potrebni određeni napori među resorima Vlade i da reforme idu onom brzinom kojom ih društvo može prihvatiti. 

Na pitanje je li porezna reforma povećala nejednakost, Dalić je rekla kako je pola milijuna građana oslobođeno poreza i kako je cilj reforme bio povećati raspoloživi dohodak i tako svima povećati životni standard. 

'Povećali smo i minimalnu plaću. Smisao reformi je da pridonose gospodarskom rastu i njegovu ubrzanju', zaključila je Dalić. 

  • +55
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL