summit u bruxellesu

Plenković: Ovo je postignuće bez presedana, više nego duplo od prvih sedam godina članstva

21.07.2020 u 08:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković objavio je rano utorak u Bruxellesu da su čelnici zemalja članica EU-a postigli dogovor o novom prijedlogu plana za oporavak i sedmogodišnjeg proračuna. Plenković je kazao i da bi Hrvatska trebala dobiti 22 milijarde eura

'Nakon dugog iscrpljujućeg Europskog vijeća koje je završilo jutros oko 5:35 postignut je dogovor o novom višegodišnjem financijskom okviru i o novom instrumentu EU iduće generacije. Svi skupa kao šefovi država i vlada možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do ovoga kompromisa, pokazalo se da moramo pokazati političku zrelost, uputiti prave poruke našim sugrađanima, svim državama članicama, ulagačima, financijskim tržištima, pa i cijelom svijetu jer od Unije se očekuje da bude primjer i lider. Kompromis koji je danas postignut je jako dobar zato što su svi su nešto dobili, a najviše će dobiti proces gospodarskog oporavka. Kad je riječ o Hrvatskoj, možemo biti izrazito zadovoljni', kazao je Plenković javlja Jutarnji.hr.

Hrvatski premijer je kazao da je priželjkivao da mi dobijemo duplo više sredstava nego što smo imali u prvom financijskom okviru. Podsjetio je daje tada Hrvatska dobila predviđenih 10,7 milijardi, pa je smatrao da bi 21,4 ili 21,5 ovog puta bilo sjajno. Na kraju, ono što ide za Hrvatsku u tzv. nacionalnoj omotnici je iznos od preko 22 milijarde eura.

'Ovo je postignuće bez presedana, više nego duplo od prvih sedam godina članstva. Mislim da ćemo imati pravu, sjajnu čvrstu polugu za provođenje reformi, realizaciju projekata, ulaganja i brzi gospodarski oporavak. Na ovaj način se još jednom pokazuje koliko je Hrvatskoj važno članstvo u Europskoj uniji', poručio je Plenković naglasivši da su postigli veliko postignuće.

Dodao je da se ubrajamo među one zemlje koje su dobile dodatna sredstva i u koheziji i u poljoprivredi.

'Nakon dosta posla, mogu reći da smo odradili prilično dobar posao ovdje u Bruxellesu' poručio je.

Upitan o novcu za regije koje su doživjele demografski gubitak, Plenković je kazao da je to kompenzirao kroz ruralni razvoj jer mi je bitno da Slavonija dobije dodatna sredstva u tom pogledu.

'Izračun je takav da je veći demografski gubitak nekoliko baltičkih zemalja tako da smo mi tu, bez obzira na sve naše demografske probleme izvan tih paragrafa ali smo to kompenzirali s ogromnim sredstvima koja su nam na raspolaganju tako da će biti novaca i za demografsku revitalizaciju', zaključio je Plenković.