vrijedni projekti

Plenković otvorio pročišćivač vode, a nastavljaju se i radovi koji su počeli za vrijeme Dubrovačke republike

14.07.2019 u 13:33

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković otvorio je u nedjelju u dubrovačkom Komolcu 56,5 milijuna kuna vrijednu crpnu stanicu s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima, čija je izgradnja financirana kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a planira se u maksimalnom iznosu refundirati iz europskih fondova.

Premijer Plenković istaknuo je da je riječ o velikom danu za Dubrovnik jer pročišćivač znači novu kvalitetu života svih građana Dubrovnika.

"Riješeno je presudno pitanje koje je već dugo bilo dio javne rasprave. Projekt se intenzivno dovršio u posljednje dvije godine, što pokazuje agilnost čelništva grada izabranog na lokalnim izborima 2017. Siguran sam da ćemo, uz partnerstvo sa francuskim Suezom, biti na razini standarda i kvalitete koje zaslužuje i grad i svi koji Dubrovnik čine biserom hrvatskog turizma“, rekao je Plenković.

Naglasio je kako će se ugovaranjem sličnih infrastrukturnih projekata snažno podići apsorpcija sredstava u ovoj financijskoj perspektivi.

"Sad smo već na više od 70 posto, a s velikim i vrijednim projektima idemo prema apsorpciji baš svih sredstava u proračunskom okviru“, dodao je Plenković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako su prije tri godine građani Dubrovnika kao najveću potrebu u anketi istaknuli baš pročišćivač pitke vode. "Danas, nakon puno uzbrdica i nizbrdica, došli smo do kraja. Građani će dobiti što su zaslužili - pitku i čistu vodu 365 dana u godini. Vjerujem da smo ovim riješili naše probleme s vodom“, rekao je Franković.

  • +23
Plenković u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dodao je kako uređaj povećava kvalitetu života građana, ali i turistima doživljaj Dubrovnika. "Nije bilo ugodno u proteklim godinama reći gostu da taj dan voda nije za piće, a još manje to reći stanovnicima“, izjavio je Franković.

Najavio je 650 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije Dubrovnik, kao nastavak radova započetih u vrijeme Dubrovačke Republike.