intervju za novu TV

Plenković otkrio što će biti drugačije kada krene u novu nabavu aviona; komentirao i Tolušića

01.02.2019 u 20:00

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u intervjuu za Novu TV progovorio je o propaloj na bavi vojnih zrakoplova te aferi s Tomislavom Tolušićem. Tvrdi da su odnosi s SAD-om odlični, unatoč onome o čemu mediji izvještavaju te otkrio što će drugi put napraviti drugačije

'Odabrala se ponuda koja nam se činila najkompletnija. Mi se možemo ponašati kao pijani milijarderi i reći: Dajte nam 12 novih koji još nisu proizvedeni. Ti su izraelski avioni tako modernizirani da ih se napravilo kao da su deset godina mlađi', objašnjavao je za Novu TV Plenković razloge zbog kojih se odabralo izraelske borbene zrakoplove.

Tvrdi da je ta ponuda bila tako zanimljiva da su se drugi zainteresirali za kupnju.

Na pitanju o dokumentima koji na neki način dokazuju da je Hrvatska bila nekoliko puta od strane SAD-a upozorena kako s takvim preinakama zrakoplova neće moći dobiti dozvolu za transfer tehnologije, Plenković kaže da on nije gledao takve papire.

'Mi imamo stručni tim u Ministarstvu obrane…Svi ti detalji, svi ti signali tijekom i prije konačne odluke je dio tehničkih razgovora na razini stručnih timova. Ja sam odlučio da prije konačne odluke pošaljemo izaslanstvo MORH-a u Izrael i u Washington s jednim ciljem: Da utvrde hoće li Izrael preuzeti odgovornost za transfer tehnologije, tj. dozvolu da nam prodaju taj avion. Tu je odgovornost preuzeo Izrael. Razgovori u SAD-u dalo se zaključiti da će SAD taj transfer dopustiti', pojasnio je.

Na pitanje je li trebalo potpisati jamstva, kazao je kako za tim nije bilo potrebe.

'Ovo je bio proces vlada prema vladi. Tu jamstva nema niti ih se traži. Mi imamo odličnu suradnju i s SAD-om i s Izraelom. Mi još radimo detaljnu analizu i mislim da smo dobro analizirali zašto se to dogodilo', istaknuo je.

Kada se opet bude krenulo u proces nabave borbenih aviona, Plenković je rekao kako će uključiti više resora, ne samo vojni.

'Naglasit ćemo multiresorni karakter nabave. To nije isključivo vojno obrambena operacija. To je poslovna operacija koja zahtjeva druge resore', istaknuo je.

Na pitanje tko pušta dokumente o nabavi u medije i pušta li ih možda on, odgovorio je: 'Kako da ne, ja sam poznat po tome da puštam papire. Pa naravno da ne puštam. Ja nemam saznanja kako su ti dokumenti završili u medijima', poručio je.

Na pitanje o montiranim fotografijama koje bi da su izvorne predstavljale kompromitaciju potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, Plenković je rekao da je jedino bitno doznati tko je napravio lažne fotografije.

U skladu s tim odgovorom, poručuje kako nije bitno je li Tolušić bio u Srbiji 2009., 20010. Ili 2012.

Ne misli da je riječ o unutarstranačkom obračunu i ne povezuje aferu s Milijanom Brkićem.