Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Plenković: Osobe s invaliditetom maksimalno uključiti u društvo

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 14:14
  • Objavljeno 03.12.2019 u 14:14
Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom kako je cilj njegove vlade da više od 511.000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj bude maksimalno uključeno u društvo

'Mi kao država na različitim razinama omogućujemo da u cijelosti budu ravnopravni i nastojimo im olakšati svakodnevni život', istaknuo je Plenković na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji je ove godine posvećen pravu osoba s invaliditetom na digitalnu pristupačnost.

U Hrvatskoj je radi toga donesen Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje (poput pametnih telefona ili tableta) tijela javnog sektora koji obvezuje sva tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave da do 23. rujna 2020. godine prilagode svoje web stranice osobama s invaliditetom.

Premijer je istaknuo da je riječ o zajedničkom koraku prema izgradnji hrvatskog društva kao uključivog, inkluzivnog, humanog, solidarnog i socijalno osjetljivog.

'Naša je zadaća da ti internetski sadržaji budu dostupni svima bez obzira na to imaju li te osobe vizualne, motoričke, slušne ili kognitivne poteškoće. Na to nas obvezuje i direktiva Europske unije', poručila je resorna ministrica Vesna Bedeković.

Predstavnici udruga zatražili su od premijera što hitnije donošenje zakona o inkluzivnom dodatku, poseban pravni status udruga, osnivanje povjerenstva za ranu intervenciju te bolju fizičku pristupačnost državnih institucija ustvrdivši da su danas u Hrvatskoj za invalide najpristupačniji šoping centri.

Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih upozorila je kako 'inkluzivni dodatak treba biti kompenzacija za povećane troškove života osoba s invaliditetom' te apelirala da taj dodatak ne bude opterećen prihodovnim cenzusom.

Podsjetila je i kako su već ove godine očekivali taj zakon koji bi značio značajan zaokret u životu osoba s invaliditetom, no sada očekuju da se taj zakon svakako donese 2020., na što je premijer obećao da će Vlada iduće godine izaći s nacrtom prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku i da će to rješenje biti proračunski održivo.

Vezano uz fizičku 'nepristupačnost' državnih institucija također je najavio iskorake ustvrdivši postojanje ogromne razlike između stare i nove infrastrukture. 'Zadaća je države da to ispravi', poručio je.

Premijer je istaknuo i kako uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni život treba biti u fokusu ne samo državnih institucija, nego javnosti uopće.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 12 posto stanovnika s invaliditetom, među kojima je 60 posto muškaraca i 40 posto žena.

Na tom tragu spomenuo je i napore na organiziranju uvjeta za bolju profesionalnu rehabilitaciji i vještačenje te 2,3 milijuna kuna poticaja za prilagodbu radnoga mjesta osobama s invaliditetom.

Resorna ministrica Vesna Bedeković pobrojala je i sve što je Vlada dosad učinila na tom području od povećanja invalidnina i broja asistenata do uvođenja statusa roditelja njegovatelja

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!