sukob dva brda

Plenković odgovorio Milanoviću: Nastavlja iznositi laži. Ja njegovog oca nisam spominjao, ali on je moju majku

08.05.2020 u 13:24

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović aludirao da je Andrej Plenković 'huškao polusvijet na njegovog oca', stigao je i odgovor premijera

'Moj je dojam, identičan kao i zadnjih 5-6 godina. Predsjednik Republike nastavlja iznositi laži i neistine. Njegovog sam oca slučajno sreo u centru grada, on se meni odlučio javiti. Nikada nisam spominjao njegovog oca. A on je imao potrebu spominjati moju majku. Usred kampanje u kojoj je poražen. Toliko je laži iznio proteklih godina da to postaje njegova konstanta, njegova politika. Kada sam govorio o tvrdoj kohabitaciji, mislio sam upravo na to', rekao je Plenković, prenosi Jutarnji list.

'On govori posprdno o mojoj majci. To je razlika u karakteru, pristojnosti, kućnom odgoju, to je razlika u samom tkivu u nama kao ljudima i političarima. To je on, ovo sam ja', rekao je Plenković.

'On je što osobno, a što kroz trbuhozborce iz redova medija, iznio gomilu laži', dodao je.

Komentirao je, prenosi N1, i događaj iz Okučana.

'Idemo biti skroz precizni, on je bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra vanjskih poslova. U toj istoj vladi njegov kolega u ministarstvu pravosuđa daje suglasnost na registraciju jedne udruge HOS-a u Zagrebu u čijem grbu stoji sporni pozdrav. Dakle, SDP-ova vlada, njihov ministar, u toj vladi kao pomoćnik bio je i Milanović. To nema veze s HDZ-om. Nakon toga postaje premijer s komotnom većinom, mogao je promijeniti i zabraniti što hoće. Jeste vidjeli da je tu temu problematizirao?', upitao je premijer.

'On ničim izazvan u Jasenovcu kaže da ploču s imenima poginulih branitelja treba negdje baciti. Ploču s imenima hrvatskih branitelja koji su poginuli gdje? U Domovinskom ratu, boreći se za Hrvatsku. Ja nikada ne bih mogao izgovoriti rečenicu u kojoj kažem da ćemo baciti ploču na kojoj su imena hrvatskih branitelja', rekao je Plenković.

Andrej Plenković prihvatio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

0Za razliku od njega i svih bivših vlada, ja imam osjećaj za tu ogromnu situaciju teškog povijesnog naslijeđa koje postoje u svim našim obiteljima. To su traume koje traju generacijama', rekao je Plenković o Povjerenstvu za suočavanje s prošlošću.

'Što se mene tiče, danas obilježavamo kraj Drugog svjetskog rata. Nećete nikada imati dileme što ja mislim o zločinačkom ustaškom režimu. Rekao sam vam. Zamislite kakav bi efekt imale zabrane. Što mislite kako bi u ovakvom hrvatskom društvu imale efekt zabrane', rekao je Plenković.

'Ja nisam znao da će dvojica odgovoriti provokacijom, vjerojatno potaknuti izjavom iz Jasenovca. Da sam ja to znao, to bih spriječio', rekao je Plenković.

'Lijevi blok vodi jedan sjajan političar vrhunskih kvaliteta, sjajnih kućnih manira. Drago mi je da takvi lideri ljevice postoje. Njegovat ćemo, ako treba i zalijevati takve talente', rekao je Plenković odgovarajući na pitanje o šefu SDP-a Davoru Bernardiću.

Uskoro opširnije

Podsjetimo, nekoliko dana nakon što ga je premijer Andrej Plenković prozvao jer je 2016. izjavio kako mu se 'fućka za pozdrav Za dom spremni', predsjednik Zoran Milanović odgovorio je Plenkoviću

'Što se Plenkovićevog komentara tiče, to je bilo ružno. Preporučam da prestane zapomagati o stvarima koje su bile prije tri-četiri godine. To je jalovo. Kad bih ja govorio što su ljudi u šatoru s kojima se slikao govorili o mom ocu, nisam ni trepnuo. A možda sam se trebao rasplakati kao Plenković. Moj otac je to riješio sam i tužio. Što bih ja trebao reći, da je Plenković huškao polusvijet na mog oca', rekao je Milanović nakon posjeta Modernoj galeriji.