sjednica vlade

Plenković: S Njemačkom nas veže kapitalna uloga Hrvata, oni su pulsirajući most

23.05.2019 u 09:34

Bionic
Reading

Sjednica Vlade započela je uobičajenim obraćanjem premijera Andreja Plenkovića, koji je progovorio i o posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel

Posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel događaj je kojeg je kao najvažnijeg protekli tjedan izdvojio premijer Andrej Plenković uvodno na sjednici Vlade.

'Hrvatsko-njemački odnosi su partnerski i razgranati mnogim posjetima naših ministara Njemačkoj i dolascima ministara njemačkih u Hrvatsku. To potvrđuje da je Njemačka Hrvatskoj i najvažniji vanjskotrgovinski partner s više od 5 milijardi eura robne razmjene. Dolazi nam 2,9 milijuna turista godišnje iz Njemačke. Zemlja s kojom nas veže izrazito važna kapitalna uloga Hrvata koji žive u Njemačkoj, koji su pulsirajući most i u gospodarskom, političkom, i kulturnom pogledu', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na Dan otvorenih vrata europskih fondova, pohvalivši pritom i resornu ministricu Gabrijelu Žalac.

Komentirao je i posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji, zahvalivši se i ministru obrane Damiru Krstićeviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću na velikoj vatrogasnoj vježbi koja je održana u Divuljama. 'Čestitam svim sudionicima koji su prezentirali visoki stupanj spremnosti vatrogasnih snaga', poručio je Plenković.

'Visoki stupanj integriranosti svih dionika, znatan tehnološki napredak, situacijski centar koji u realnom vremenu na više potencijalnih kriznih točaka omogućuje donositeljima odluka da na prave destinacije pošalju upravo one snage koje će najprije riješiti problem. Mislim da smo tu zaista jako dobri, i današnji boravak povjerenika Stylianidesa u Splitu gdje će biti potpisani ugovori koji će omogućiti stavljanje na raspolaganje naših kanadera na europskoj razini, a EK će za to Hrvatskoj dati odgovarajuća sredstva, što mislim da je sjajan uspjeh', rekao je Plenković.

Istaknuo je i temu brodogradnje i Uljanika.

'U ovom trenutku nadležna ministarstva razgovaraju u vezi jaružara i jamstava koji se na to odnose, odnosno da se tu limitiraju troškovi za proračun. Ministarstvo rada i HZZ pripremilo je timove koji se odnose na prava radnika Uljanika. Očekujemo i stav kineske kompanije koja je ovih dana bila i u drugom posjetu Hrvatskoj', kazao je Plenković.

  • +7
Sjednica Vlade 10.5. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na sjednici u Sabor poslala izmjene Zakona o obrani, kojim se između ostalog uređuje osnivanje međunarodnih zapovjedništava. To se odnosi na Centar za obuku helikopterskih posada u Zemuniku.

'Svrha je obučiti posade kroz teorijsku i letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća zračnih snaga. To je prvi put da bi se u Hrvatskoj formiralo jedno takvo zapovjedništvo', kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Najavio je da će Hrvatska od SAD-a dobiti još dva helikoptera 'Black Hawk', čija je vrijednost procjenjena na 350 milijuna kuna.

Uz to, Vlada prihvatila i prijedlog Zakona o popisu poljoprivrede 2020., a donijela je i program potpore za proizvođače mandarina u iznosu od 20 milijuna kuna.

Popis će se provesti od 1. do 30. lipnja 2020. godine, a bit će obuhvaćena poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine, ali najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, bilo koju površinu rasadnika, površine pod povrćem, sjemenskim usjevima i presadnicama, cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjene za tržište te sve pčelinje zajednice.

Popisom poljoprivrede neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.

Vlada je u četvrtak donijela i program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu, a sredstva za provedbu programa u iznosu od 20 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede. Pritom je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio i skoru potporu za proizvođače jabuka.