bliži se kraj kampanje

Plenković kritičarima: Angela Merkel je bila sretna skupom i atmosferom u Ciboni

  • M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 22.05.2019 21:30
  • Objavljeno 22.05.2019 u 20:03
Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu na predizbornom skupu te stranke u Rijeci da su europski izbori prilika da HDZ kapitalizira svoju snagu i principijelnu odluku da izađe samostalno na izbore, a ne da drugi ostvaruju mandate na listi HDZ-a te istaknuo da je HDZ-ova politika politika autentičnosti, vjerodostojnosti i ukorijenjenih europskih smjernica.

Istaknuo je Plenković da HDZ, uz kvalitetne ljude na listi, ima i kvalitetan program.

"Razlika HDZ-a i svih ostalih kandidacijskih lista je što je HDZ-ova politika autentičnosti, vjerodostojnosti i ukorijenjenih europskih smjernica. Ona, uz članstvo u EU i NATO-u donosi sadašnjem smjeru Vlade RH kao ključnu razliku između ozbiljnih i odgovornih, koji znaju kako funkcionira današnja Europa i što su to europske institucije i što su njihove nadležnosti i kako njima zastupati hrvatske nacionalne interese a u odnosu na one koji tom procesu nisu doprinijeli ni jednog milimetra, čija jasna retorika govori da o nadležnosti u Uniji ne znaju ništa i koji bi nas vratili godinama unatrag, gospodarski i politički", istaknuo je Plenković.

Naglasio je da su poruke koje upućuju kandidati s HDZ-ove liste "čvrste i jasne, utemeljene u našim zajedničkim vrijednostima, narodnjaštvu, demokršćanstvu, domoljublju, državotvornosti i svih ključnih humanističkih načela na kojima je sazdana moderna hrvatska država, koju je zahvaljujući podršci hrvatskih građana, hrabrosti hrvatskih branitelja pokrenuo i predvodio prvi predsjednik Franjo Tuđman", što su okupljeni u dvorani Dinko Lukarić na Kozali popratili burnim i dugim pljeskom odobravanja.

Naveo je da je njemačka kancelarka Angela Merkel došla dati podršku HDZ-u i njegovim kandidatima, "kao prijateljica s respektom u odnosima Hrvatske i Njemačke". "Dobro se osjećala, za sve dušobrižnike - bila je jako sretna sa skupom i atmosferom u Ciboni", naglasio je predsjednik HDZ-a.

Ističući prednosti članstva u EU, Plenković je kazao da bez toga ne bi bilo obnova luka, cesta, željeznica, gradnje mostova, LNG terminala niti širokopojasne mreže po Hrvatskoj. "Europa je dobra za Hrvatsku, za njen ravnomjerni razvoj, za standard i socijalna prava njenih stanovnika, a gospodarski rast i prosperitet su veći nego da nismo članica", istaknuo je.

  • +24
Skup HDZ-a u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Nositelj HDZ-ove kandidacijske liste Karlo Ressler poručio je da se Rijeka, Primorsko-goranska županija, ali i cijela Hrvatska moraju pripremiti za Europu nove generacije, za nove društvene i političke okolnosti. Ključna poruka HDZ-ove kampanje je da su ovo izbori na kojima se, osim o europskoj budućnosti, odlučuje i o tome kako će se živjeti u svakom dijelu Hrvatske.

Druge kandidacijske liste su usredotočene na program HDZ-a i ne mogu ponuditi svoje ideje i programe, kako postići rast standarda građana, a mi svoje domoljublje dokazujemo rezultatima, ostvarenjem znanjem i radom projekata spajanja Hrvatske poput izgradnje Pelješkog mosta ili modernizacije željezničke pruge od Zagreba do Rijeke, otvaranjem novih radnih mjesta, opremanja policije i čuvanja granice, naglasio je Ressler.

Razlika HDZ-a i drugih je da su i 1990-tih godina oni stvarali atmosferu besperspektivnosti i tvrdili da se ne može ostvariti suverenost i sloboda Hrvatske, a sad govore da hrvatski narod i država nemaju budućnosti i mogućnosti razvoja. Mi u HDZ-u se tome moramo usprotiviti radom i znanjem te dokazati da možemo mijenjati Hrvatsku na bolje, kazao je.

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik županijske organizacije za Primorsko-goransku županiju Oleg Butković naglasio je da su ovi europski izbori važni za budućnost djece i svih građana Hrvatske zahvaljujući pomoći europskih fondova u ostvarenju velikih infrastrukturnih projekata. Želimo još velikih projekata i još snažnije ulaganje nego do sad, istaknuo je Butković.

Na skupu se, uz Resslera, predstavila većina kandidata s HDZ-ove liste. U njihovoj i Plenkovićevoj pratnji bio je i niz ministara, uz Butkovića i Damir Krstičević, Nada Murganić, Marko Pavić, Gari Cappelli te glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.