sjednica vlade

Plenković o štrajku: Pričekajmo sutra pa ćemo vidjeti

28.11.2019 u 18:13

Bionic
Reading

Druga sjednica Vlade ovaj tjedan započela je već uobičajenim obraćanjem premijera Andreja Plenkovića. Još jednom se osvrnuo na štrajk u obrazovanju

Plenković je uvodno zahvalio svim članovima Vlade na sudjelovanju na aktualnom prijepodnevu.

Podsjetio je da je jutros bio u Osijeku i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom otvorio Učenički dom Mađara.'To pokazuje da Hrvatska brine za manjine', kazao je. Pohvalio je i Mađarsku da isto tako brine i za hrvatsku manjinu. 'Nastojimo očuvati identitet, kulturu Hrvata u Mađarskoj', dodao je.

Spomenuo je i štrajk. 'Dao sam ekstenzivnu izjavu u Osijeku. Formalno je bitno da sukladno dogovoru sa predstavnicima sindikata očekujemo očitovanje o referendumu i tu informaciju očekujemo u petak ujutro. Nakon toga ćemo stupiti u kontakt i vidjeti koje ćemo korake dalje poduzimati. Cilj Vlade je da se noramlan nastava omogući što prije i u interesu djece, obitelji, roditelja i normalizacije situacije u školama, pogotovo s obzirom na sve ono što smo do sad učinili, što činimo i što smo ponudili u pogledu unapređenja i materijalnih prava i primanja naših nastavnika i profesora i ukupnih ulaganja u sustav u našem mandatu. No pričekajmo sutra pa ćemo dalje o toj temi', poručio je Plenković.

Vlada je sa sjednice u Sabor poslala izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je na sjednici kako je cilj zakona prevencija i sprečavanje društveno neprihvatljivih ponašanja na športskim natjecanjima.

'Sve mjere predložene u ovom prijedlogu zakona usmjerene su prema prekršiteljima, a ne prema navijačkim skupinama', kazao je Božinović.

  • +17
Sjednica Vlade Izvor: Screenshot / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema prijedlogu zakona fizičko nasilje i oštećenje imovine tretirat će se i kao prekršaj, a ne samo kazneno djelo. 'Osobe pod utjecajem droga ili alkohola mogle su do sada odbiti testiranje i ući u sportske objekte bez sankcija, a sada se kao prekršaj uvodi odbijanje podvrgavanja ispitivanju alkoholiziranosti i prisutnosti droga mjernim uređajem. Mjera je prvenstveno usmjerena na osobe koje su okarakterizirane kao rizični recidivisti', poručio je Božinović.

Kao prekršaj se uvodi i posjedovanje predmeta namijenjenih za prikrivanje identiteta. 'Ne radi se o navijačkim rekvizitima poput šalova i kapa, nego se odnosi na predmete poput kapa fantomki zbog kojih je policiji otežana identifikacija počinitelja', poručio je.

Vlada je također donijela odluku o slanju humanitarne pomoći Albaniji. Kako je pojasnio Plenković, iz proračunske zalihe uputit će se pomoć u vrijednosti od milijun kuna. 'Ono što će krenuti prema Albaniji već danas odnosi se na niz nužno potrebnih šatora, generatora i druge opreme koja je ključna za ljude koji su ostali bez krova nad glavom', kazao je Plenković.