posjet banovini

[FOTO/VIDEO] Plenković o obnovi nakon potresa: Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi. To ćemo korigirati i stvar će se ubrzati

30.08.2021 u 11:49

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj se sastao sa županom Ivanom Celjakom i njegovim suradnicima

U 10 sati u Petrinji se sastao sa Stožerom civilne zaštite vezano uz otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Nakon sastanka premijer je dao izjavu za medije.

Na pitanje je li se trebalo ranije mijenjati Zakon o obnovi, premijer kaže da nije, prenosi Dnevnik.hr.

'Zakon je donesen praktički konsenzusom u Hrvatskom saboru. Vlada je izašla s tim zakonom, a usvojen je odmah na početku zasjedanja Sabora prošle godine i nije nitko imao primjedbi na sadržaj zakona. Najveći problem ovog zakona su imovinsko-pravni odnosi, ovdje malo manje, ali u Zagrebu su oni prepreka. To ćemo korigirati i stvar će se ubrzati', rekao je Plenković.

Upitan je li porazna činjenica za Vladu da organizirana obnova još nije počela, Plenković je rekao: 'U političkom smislu razumijem opoziciju, nije im lako. Gospodarski rast od 16,1%, izuzetno kvalitetna turistička sezona iznad svih očekivanja, osigurana sredstva za obnovu. Dinamika obnove jednom kad se uhoda i krene će ići. Nema niti jedne situacije u svijetu s ovako velikim štetama gdje se u kratkom roku uspijeva izgraditi ne znam koliko novih objekata, zamjenskih višestambenih zgrada ili kuća. Proces će krenuti, trajat će, trajala je obnova i nakon rata, trajat će i ova. Nitko nije obećao brzo rješenje preko noći.

Plenković je odgovorio novinarima kako nije točno da država na Banovini nije obnovila niti jedna kuća. 'Imate podatke gospodina Hanžeka da je 400 kuća gotovo, da je 180 u tijeku, da će natječaji biti do rujna za oko 4000 stambenih kuća biti gotovi. Proces ide', rekao je.

Na upit kad će biti obnovljena prva kuća s crvenom naljepnicom, premijer je kratko poručio: 'Bit će kad bude spremna'.

Premijer Plenković i ministri u posjeti Sisačko-moslavačkoj županiji Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Čutuk/Pixsell

Kada je riječ o poskupljenju građevinskog materijala, Plenković je rekao da on ne poskupljuje 'zbog nas'. 'Tu su pandemija, trgovina, to je lančana situacija koju Vlada detaljno prati. Zasad imamo situaciju da cijena raste nevezano uz obnovu', kazao je.

Novinari su upitali premijera ima li i dalje povjerenja u ministarstva graditeljstva Darka Horvata, na što je on poručio da to nikada nije bilo upitno.

  • +6
Andrej Plenković predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Hrvatska će potrošiti sav novac iz Fonda solidarnosti, poručio je premijer.

Otkrio je da je u obilazak županije s državnim vrhom pozvana i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, no ne zna zašto nije došla. 'Malo koga zovemo dva puta', poručio je.