sjednica vlade

Plenković na sjednici Vlade govorio o Jasenovcu, koronavirusu, cijepljenju, rastu prosječne plaće, a za kraj čitao stihove Marulićeve 'Judite'

22.04.2021 u 12:27

Bionic
Reading

Koronavirus ponovno je bila jedna od tema na sjednici Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se osvrnuo na odavanje počasti u Jasenovcu. 'Prisjetili smo se svih nedužnih žrtava ustaškog režima', kazao je.

'Naša je dužnost da ne prepustimo zaboravu i da osudimo ove strašne zločine koji su počinjeni u ime patvorenog poimanja domoljublja', kazao je. 'Naša je dužnost da iz tog mračnog razdoblja izvučemo pouke', dodao je.

Osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom. 'Nakon sedam tjedana rasta, bilježimo određenu stagnaciju. to je ohrabrujući znak, ali ne znak za opuštanje. Nastavimo se pridržavati mjera da spriječimo širenje zaraze. Imali smo 1,8 posto više u posljednjih sedam dana u odnosu na prethodni tjedan. Nažalost broj preminulih je i dalje velik i odraz je viskih brojeva od prije dva tjedna', kazao je.

  • +7
Sjednica Vlade RH u NSK Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Do ljeta bi se trebalo procijepiti 50-55 posto stanovnika iznad 18 godina. Ovo kažem stoga što je država ispunila svoju zadaću da osigura dovoljno cjepiva i sad je, kao što smo jučer razgovarali sa županima, da se proces cijepljenja intenzivira i da se krene u punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje. Stoga pozivam sve naše sugrađane da kontaktiraju svoje liječnike, da se prijave preko web platforme. Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 17.2 posto odraslog stanovništva. Taj broj moramo značajno povećati u narednim mjesecima', rekao je.

Pozvao je sve građane da se jave svojim liječnicima i da se cijepe. 'Apeliramo na sve sugrađane koji su iznad 60 i 70 godina, molimo vas da se cijepite', kazao je Plenković iznoseći brojke godišta preminulih u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na podatke Državnog zavoda za statistiku. 'U veljači je prvi put prosječna neto plaća bila viša od 7 tisuća kuna. tome je značjano pridonijela porezna reforma, ali i snažne mjere kojima smo uspjeli očuvati radna mjesta u okolnostima pandemije', kazao je premijer.

'Umjesto pada zaposlenih, došli smo u situaciju da imamo veći broj osiguranika', kazao je.

'Plaća između 2012. i 2016. porasla je za svega 183 kune, a od 2016. do 2021. 1396 kuna. Toliko o komparativnim podacima', kazao je.

Plenković je podsjetio i da se obilježava Dan hrvatske knjige, a pritom je i pročitao i ulomak iz 'Judite' Marka Marulića.

Ministar Vili Beroš izvijestio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. '144 milijuna u svijetu zaraženo je koronavirusom. Broj preminulih veći je od 3 milijuna. Danas je u Hrvatskoj ukupno 16.116 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je trenutno 33.940 osoba. U posljednja 24 sata testirano je 10.537 osoba. Od početka epidemije u Hrvatskoj ukupno je zabilježeno 316.308 osoba zaraženih novim koronavirusom. Do danas su ukupno testirane 1.734.234 osobe. Do jučer je u Hrvatskoj iskorišteno 726.315 doza cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljene su 578.273 osobe. Najviše cjepljenih je u Krapinsko-zagorskoj županiji, a najviše cjepljenih s drugom dozom je u Sisačko-moslavačkoj županiji', kazao je Beroš.

'Sve je veći pritisak na bolnički sustav, s naglaskom na mlađu populaciju. Prosječna dob hospitaliziranih je 66,7 godina. 15 posto hospitaliziranih mlađi su od 50 godina, 15 posto su u dobi od 50 do 59 godina, a ostalo su stariji od 60 godina', rekao je Beroš.