UOČI ODLASKA U KNIN

Plenković se oglasio o kaznenoj prijavi za zločine u Oluji

  • Autor: M. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2017 11:03
  • Objavljeno 04.08.2017 u 09:29
Vrh države položio je vijence na Mirogoju

Vrh države položio je vijence na Mirogoju

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Udruga Documenta podnijela je DORH-u kaznenu prijavu za, kako tvrde, zločine hrvatskih vojnika počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995. godine. 'Hrvatska je demokratska država u kojoj vlada sloboda govora svih udruga', rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući prijavu

Premijera Andreja Plenkovića novinari su pitali kako komentira činjenicu da udruga Documenta diže prijavu protiv časnika iz Oluje, a pripada udrugama koje se financiraju iz državnoga proračuna.

'Republika Hrvatska, Vlada RH vodi računa o dignitetu Domovinskoga rata, o svemu na čemu je Republika Hrvatska utemeljena. Istodobno, Hrvatska je demokratska država, država u kojoj vlada sloboda govora svih udruga', rekao je Plenković, prenosi N1 televizija.

Naime, na 22. obljetnicu početka završne vojno-redarstvene akcije Oluja, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnio je u petak u sjedištu Državnog odvjetništva kaznenu prijavu za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995. godine.

Documenta u prijavi navodi da su trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga 6. kolovoza 1995. u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmero bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpkih civila.

'Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na skupinu starica i staraca i tom prilikom usmrtio  Milicu Šare, rođenu 1922., Stevu Berića, rođenog 1933., Janju Berić, rođenu 1932., Đurđiju Berić, rođenu 1916.,  Krstu Šaru, rođenog 1931., Miloša Ćosića, rođenog 1923. i Jandriju Šaru, rođenog 1932. Jedna osoba je preživjela, te uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1922. ubijena je na kućnom pragu. Istog dana nepoznati pripadnici HV-a u Vrbniku, jednom od zaseoka tadašnje općine Orlić, 06. kolovoza 1995. ubili su civile Lazu Damjanića, rođenog 1933./34. i u zaseoku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića', navodi Documenta.

U prijavi podsjećaju i da je prvostupanjskoom presudom Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) utvrđeno da su u tadašnjim općinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubojstava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

'Prvostupanjskom presudom (Ivan Čermak) i pravomoćnom presudom od 16. studenog 2012. oslobođeni su krivnje Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak kaznenog progona za nedvojbeno počinjena kaznena djela ostavio pravosuđu u Hrvatskoj. Nadležna državna odvjetništva podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravomoćne presude za ratne zločine', navodi Documenta u prijavi.

Državnom odvjetništvu Documenta predlaže da na temelju njihove kaznene prijave prikupe potrebne obavijesti i dokaze, a nakon toga da se protiv nepoznatih počinitelja provede istraga i podigne optužnica.