izjava iz topuskog

Plenković o Berošu: Oporba će ga pokušati srušiti, mi ćemo to odbiti i gotovo

19.04.2021 u 12:14

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Topuskom na sastanku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o otklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Nakon sastanka obratio se medijima

Plenković je nakon sastanka zahvalio na radu članovima Stožera te pohvalio ideju brendiranja Topuskog kao destinacije zdravstvenog turizma.

'Predstavljen je koncept termalnog grada i budućeg centra zdravstvenog turizma u Topuskom. Projekt će pridonijeti kvaliteti ponude cijele Sisačko-moslavačke županije (SMŽ)', rekao je Plenković.

Govorio je i o obnovi županije. 'Namjera je Vlade, a stručni tim izradio je cjelovit program revitalizacije SMŽ-a - demografska revitalizacija i gospodarski razvoj te bolja prometna povezanost. Vlada je reformom lokalne samouprave omogućila županiji, gradovima i općinama više od 150 milijuna kuna prihoda nego dosad', kazao je.

Podatke o obnovi iznio je šef Stožera i potpredsjednik Vlade Tomo Medved. 'Aktivno smo uključeni u sanaciju i u najvećoj smo mjeri zbrinuli ljude koji su izgubili svoje domove', rekao je Medved. Do sada, rekao je, zaprimljeno je više od šest tisuća zahtjeva za obnovu te se uskoro očekuje početak konstrukcijske obnove i uklanjanja objekata kojima prijeti urušavanje.

Kazao je da je do sada srušeno devet obiteljskih kuća te da će se ovaj tjedan početi uklanjati druge za koje su dobili suglasnost vlasnika. 'Radi se o kućama s najvišim stupnjem oštećenja', rekao je Medved.

Plenković je odgovarao i na pitanja novinara. 'Bit će to 12. inicijativa i neće uspjeti', kazao je Plenković o inicijativi oporbe za smjenu Beroša.

Progovorio je i o sjednici Odbora za zdravstvo. 'Bila je ta rasprava na Odboru za zdravstvo koja je dobila spin da je Zdravko rekao da Vili mora raditi uštede, a da je Vili rekao da je reforma na mom stolu. Nas trojica (op.a., Beroš, Marić i Plenković) imali smo otvoren i ozbiljan razgovor u subotu ujutro te su mi objasnili što je tamo bilo', kazao je Plenković, dodavši da su danas došle 'Grbinove besramne optužbe Vilija Beroša'. Ponovio je da reforma zdravstva nema veze s lokalnim izborima.

'To ćemo obraniti i gotovo. Reforma zdravstva nije nešto što se radi preko noći', naglasio je.

Novinari su ga pitali i o problemima sa stranicom Cijepise.hr, pa je ponovio da je na ministru da to objašnjava. Na opasku da je isto govorio i za Kujundžića i za neke druge ministre, Plenković je prozvao novinare da su se 'rugali da korona ne postoji'.

'Prije godinu i pol u Esplanadi svi ste se rugali i govorili da korona ne postoji, a koronom se bavimo već godinu i pol', kazao je Plenković.

Komentirao je cijepljenje drugom dozom. 'Sada smo u poziciji da imamo najavu do 30. lipnja više od 3,1 milijun doza koje će doći u RH. Mojim angažmanom dobili smo dodatne doze, dobit ćemo još 450 tisuća doza Pfizera, a i Moderna je najavila isporuku... S tri milijuna i 100 tisuća doza treba intenzivirati cijepljenje. To je zadaća ministra, HZJZ-a i županijskih zavoda. Cijepe se svi, pa se trebamo cijepiti i mi. Prvom dozom do tada ćemo cijepiti 50 posto stanovništva ako se ljudi budu htjeli cijepiti', kazao je.

Novinari su ga upitali i o ideji da se otoke proglasi covid-free zonama. 'Raspravljali smo o tome da cijepimo turističke djelatnike. Svi se žele cijepiti, ne samo oni u ugostiteljstvu, nego i drugi. Taj plan je na stolu i on će se realizirati', kazao je.

Govorio je i o troškovima lokalnih izbora. 'Što transparentnije financiranje političkih stranaka, to bolje. Otkad sam ja predsjednik HDZ-a, nemamo primjedbi državne revizije, sve je jasno i tako treba biti i na lokalnim izborima', kazao je.