ZAGOVARANJE REFORME

Most: Za fijasko u zdravstvu nije odgovoran samo 'viseći Pedro'; tražimo odgovornost premijera

19.04.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Iz Mosta su u ponedjeljak zatražili žurnu reformu zdravstvenog sustava te ustvrdili da za loše stanje nije kriv samo ministar zdravstva Vili Beroš koji je postao 'viseći Pedro', nego i cijela Vlada i premijer Plenković.

"Nedavni istup ministra financija Zdravka Marića u Sabor rezultat je naloga da se nađe krivac za stanje u zdravstvu, bilo je potrebno naći 'visećeg Pedra' , a to je ministar zdravstva Vili Beroš koji je prije nekoliko mjeseci čak bio super junak kao rezultat Vladine PR-ovske strategije", rekao je Mostov saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je Beroš rekao da se prijedlog zdravstvene reforme nalazi na Vladinom stolu. No, dodao je, vidljivo je da za njegovu provedbu nema političke hrabrosti ni volje. Time je Beroš dobro detektirao pravog krivca za izostanak bilo kakvih nužnih reformi. Sve što Plenkovića zanima je njegova pozicija, rekao je Troskot.

Pozivao je ministra Beroša i premijera Plenkovića da skinu prašinu sa prijedloga zdravstvene reforme, puste ga u javnu raspravu, a Most će ga podržati ako će biti na korist građana "pa čak i po cijenu pada popularnosti".

No, podsjetio je kako je Most bio jedina parlamentarna opcija koja nije glasovala za predaju ovlasti stožeru i koja, kako kaže, nije nasjela na Vladin PR koji je od Beroša stvarao superheroja.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

"Zato ga nećemo gaziti sada kad ga se Plenković odrekao. Tražimo odgovornost najodgovornijeg, a to je premijer. Glasovat ćemo naravno za njegov opoziv, ali nije on jedini krivac", ponovio je i ocijenio da Vlada Andreja Plenkovića nema hrabrosti za pravu, suštinsku reformu zdravstva kao ni za provedbu svih potrebnih reformi - pravosuđa, javne uprave, mirovinskog sustava, borbi protiv korupcije, poticanja ekonomskih sloboda i drugih.

"Zadovoljavaju se određeni partikularni interesi što je vidljivo i u Nacionalnom planu oporavka i obnove koji očito neće biti iskorišten za gospodarski oporavak zemlje", dodao je.

Troskot je ustvrdio i kako je nepravedno da se odgovornost za stanje u zdravstvu prenese na ljude koji su iselili iz Hrvatske i žive u iseljeništvu i da je pravi problem država, odnosno premijer Plenković i ministar Marić koji očito nemaju evidenciju o njima i onima koji u Hrvatskoj koriste usluge javnog zdravstva.

Smatra da ministar Marić očito ne razumije da su ti iseljeni Hrvati generatori gospodarskog rasta, jer su lani njihove doznake iznosile dvije milijarde eura, što je pet posto gospodarskog rasta. I bez toga bi državni proračun odavno kolabirao, ustvrdio je Troskot.

Vezano uz podizanje otpremnina u Zagrebačkom holdingu uoči očekivane smjene vlasti, Troskot je rekao da bi to kao gradonačelnik istražio i ne bi to dopustio.

Na upit o mogućoj budućoj suradnji u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, odgovorio je da se trenutno ne bave kombinatorikom i slaganjem koalicija, jer to smatraju političkom trgovinom kojom se ne bave. Dodao je da su im neprihvatljive "stare strukture kao takve", jer u Zagrebu žele donijeti nešto novo.