sjednica vlade

Plenković: Neka Butković ode s Komadinom u kafiće u kojima se diskriminiraju članovi HDZ-a pa neka mu objasni što Vlada radi za Primorsko-goransku županiju

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 18.02.2021 15:00
  • Objavljeno 18.02.2021 u 15:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog zaključka o načinu raspolaganja i završetku gradnje broda Nov. 514 koji se gradi u riječkom brodogradilištu 3. maj.

Novogradnja 514, odnosno brod za prijevoz automobila, dio je plana oporavka i pokretanja proizvodnje u 3. maju, a nalazi se i čuva u tom riječkom brodogradilištu.

Brod je bio u vlasništvu Uljanika u stečaju, koji je ugovorio posao s naručiteljem te s 3. majem kao izvođačem. Završeno je oko 70 posto broda, a naručitelj je raskinuo ugovor o gradnji još 2018. godine. Država je lani u listopadu preuzela novogradnju 514 u svoje vlasništvo, pa su u 3. maju nestrpljivo iščekivali da Vlada odluči o modelu po kojemu će taj brod biti završen.

To se danas i dogodilo te je vlada zaključkom zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da u suradnji s Hrvatskom brodogradnjom - Jadranbrodom ugovori završetak novogradnje 514 za vlastiti interes s 3. majem, te da se pokrene završetak izgradnje broda za nepoznatog kupca, kao i da se osigura financijska konstrukcija za gradnju.

Ujedno se odobrava zaduženje RH kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj radi financiranja završetka gradnje broda.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva i državne imovine u suradnji s Hrvatskom brodogradnjom - Jadranbrodom trebaju pokrenuti postupak odabira agenta za posredovanje pri prodaji i kupnji plovila, kao i postupak odabira tehničkog nadzora praćenja gradnje sukladno međunarodnim standardima za gradnju brodova za prijevoz automobila.

Zadužuje i Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod da prati gotovost i ostvarenje troškova broda te namjensku potrošnju novca.

Premijer Andrej Plenković rekao je da se radi o kontinuitetu vladine aktivnosti s ciljem revitalizacije poslovanja hrvatskih brodogradilišta, osobito 3. maja.

Plenković je pritom ministra prometa Olega Butkovića "zadužio" da primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini "pojasni" što sve vlada čini za Primorsko-goransku županiju, spomenuvši pritom uz ostalo drugu cijev tunela Učka, LNG terminal, ulaganja u KBC Rijeka itd.

"Kad ministar Butković ode na kavu u kafiće u kojima se diskriminiraju članovi HDZ-a, posebno ministar Beroš i ja, pozovite župana pa mu malo objasnite što sve vlada radi za naše sugrađane u Primorsko-goranskoj županiji. Bit će to blagotvorno i korisno za sve", rekao je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!