otvaranje novih prostora

Plenković na Sveučilištu Zadar: U sveučilišnu infrastrukturu u RH 1,3 milijarde kuna

04.10.2022 u 18:06

Bionic
Reading

Radni posjet Zadarskoj županiji premijer Andrej Plenković završio je u utorak obilaskom Sveučilišta Zadar gdje su u Novom kampusu otvoreni Studenski dom i restoran Diadora, a premijer je rekao da je u dva mandata ove Vlade u sveučilišnu infrastrukturu uloženo 1,3 milijarde kuna.

U projekt na Novom kampusu uloženo je više od 70 milijuna kuna - najvećim dijelom EU sredstava. Studentski dom ima tri paviljona sa 284 kreveta, a restoran 500 mjesta i brojne prateće sadržaje: prostor za dnevni boravak i učenje, praonica rublja, spremišta, čajne kuhinje i ured.

"U godini proslave 20. obljetnice obnovljenog Sveučilišta u Zadru, otvorenje Studentskog doma i restorana poseban je događaj. Izazvani smo prkositi vremenu depopulacije. Sveučilište smo koje se ne iščuđuje demografskoj slici Hrvatske, niti padu broja studentske populacije", rekla je rektorica Dijana Vican na završnoj konferenciji projekta „Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru“.

"Ponosimo se našim mladim snagama koje žive sa sviješću da se zemlja ne može iseliti. Oni su nam neugasiv motivacijski žižak. Nitko nam neće obuzdati razvojni entuzijazam ili otupiti tankoćutnost spram brojnih mladih talenata koji nam i čine poticaj u visokoobrazovnoj svakodnevici", dodala je rektorica Vican, istaknuvši da su Studentski dom i studentski restoran dar koji su zadarski studenti zavrijedili.

U dva Vladina mandata u objekte sveučilišne infrastrukture u Hrvatskoj uloženo 1,3 milijarde kuna

Premijer Plenković naglasio je kako je u dva posljednja mandata Vlade RH u različite objekte sveučilišne infrastrukture u Hrvatskoj uloženo 1,3 milijarde kuna. Uložiti 95 milijuna kuna u objekt poput ovoga znači na kvalitetan način iskoristiti novac, dodao je.

"Obrazovanje i znanost ključni su smjer razvoja zemlje. Zbog toga kontinuirano povećavamo ulaganja u njih te će za njih iznos u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti bez presedana, milijardu eura. Molim naše mlade da shvate da što god studiraju, pridonose poimanju identiteta hrvatskog naroda u vremenu globalizacije", dodao je premijer Plenković.

Sveučilište u Zadru nizom svojih programa, odjela i studija i potpunom integriranošću predstavlja krasan primjer kako mladima pružiti dostupno i kvalitetno obrazovanje. Vjerujem da će ova ulaganja biti inspirativna i za naše studente i za profesore, poručio je Plenković.

  • +37
Svečano otvorenje Studentskog doma i studentskog restorana Diadora Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Zadar se nalazi u najvećem investicijskom ciklusu

Prije posjeta zadarskom Sveučilištu, premijer Plenković sastao se sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem, koji su mu predstavili aktualne projekte.

"Bilježimo rast u svakom pogledu, a potvrdili smo još jednom dolazak linearnog akceleratora u Opću Zadar. Dogovarali smo suradnju oko gradnje otvorenog plivališta na Višnjiku, na projektu Vrata Zadra, gradnji javne garaže na Ravnicama i mogućnostima gradnje novih POS-ovih stanova i obiteljskih kuća po istom modelu", rekao je zadarski gradonačelnik Dukić.

Istaknuo je i potrebu uspostave cjelogodišnje trajektne veze Zadra s Anconom za potrebe gospodarstva.

Razgovaralo se i o ubrzavanju izrade projektne dokumentacije za projekt „Voda Zadar" s naglaskom na vodoopskrbu zadarskih otoka te o poskupljenju materijala i radova na projektima javne gradnje koji premašuju procijenjene vrijednosti i ugovorene iznose za realizaciju projekata koji se financiraju EU sredstvima.

"Bez obzira na političku situaciju u Gradskom Vijeću, Zadar ide naprijed prateći svoju razvojnu strategiju i koristeći sve programe i potpore koje nudi Vlada RH. Unatoč globalnim krizama, Zadar se posljednjih godina nalazi u najvećem investicijskom ciklusu ikada",  zaključio je gradonačelnik Dukić.

S premijerom Plenkovićem u posjetu Zadru bili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.