susret državnika

[FOTO/VIDEO] Plenković na Strateškom forumu u Bledu: Orban je tražio bilateralni sastanak, očekujem normalan razgovor

01.09.2021 u 09:43

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na 16. Strateškom forumu na Bledu, na kojem će se okupiti čelni ljudi Europske unije, ali i čelnici država iz regije

Hrvatska i Slovenija u vrijeme mandata premijera Janeza Janše doveli su odnose u jako dobru fazu u kojoj se sve rješava, rekao je premijer Andrej Plenković na početku Bledskog strateškog foruma.

'Mislim da smo u ovom periodu u vremenu premijera Janše uspostavili sjajan dijalog, odličnu komunikaciju i suradnju. Gospodarski odnosi, turizam, otvorena pitanja – sve se rješava na zadovoljstvo obje zemlje', rekao je Plenković pred početak 16. Bledskog strateškog foruma (BSF) na koji su stigli čelnici EU-a i premijeri i predsjednici niza europskih država.

'Hrvatska i Slovenija jednim su zrelim pristupom doveli odnose u jednu jako, jako dobru fazu', naglasio je premijer.

Dodaje da se otvorena pitanja, poput granice između dviju zemalja, trebaju rješavati načinima koji ne opterećuju međusobne odnose, te da je to moguće učiniti u ovom mandatu vlade.

Plenković je novinarima pojasnio koje su glavne teme foruma.

'Osnovne dvije teme koje su relevantne za Hrvatsku, budućnost Europe i pitanje proširenja. S obzirom da Slovenija, koja sada predsjeda Vijeće EU-a, želi staviti u fokus područje jugoistoka Europe, razgovarat ćemo i o pripremiti summita koji će biti u listopadu u Sloveniji - EU i zapadni Balkan. U svjetlu brojnih globalnih izazova važno je raspravimo općenito međunarodnu situaciju, osobito nakon zbivanja u Afganistanu', rekao je Plenković.

  • +20
Andrej Plenković na Strateškom forumu u Bledu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Na marginama susreta hrvatski premijer sastat će se s Janšom, s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. 'Orban je tražio bilateralni sastanak, očekujem normalan razgovor. To su kratki sastanci od 15-ak minuta', kazao je Plenković.

Ranije u srijedu Plenković je već razgovarao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a na Bled stiže i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić s kojim premijer 'neće imati bilateralu, ali će se sigurno sresti'.

Plenković se trebao sastati i sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, no crnogorska delegacija otkazala je svoj dolazak.

Bledski strateški forum Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bled strategic forum

Plenković će sudjelovati i na panelu na temu 'Future of Europe – to Stand and Withstand'. Osim njega, govornici na panelu bit će premijer Češke Andrej Babiš, premijer Slovačke Eduard Heger, premijer Slovenije Janez Janša, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, premijer Grčke Kiriakos Micotakis, premijer Mađarske Viktor Orban, državni tajnik Vatikana Pietro Parolin, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.