bledski forum

U Sloveniju stižu istočnoeuropski premijeri; razgovarat će se o covid-19, Brexitu; Janša se sastaje i s Plenkovićem

28.08.2020 u 14:00

Bionic
Reading

Europa nakon Brexita i pandemija Covida-19 teme su glavnog panela na ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu (BSF) koji će se u ponedjeljak održati u Sloveniji, a tijekom foruma susrest će se slovenski premijer Janeza Janša i predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković

Kako je u petak u priopćenju za javnost naveo Janšin ured, slovenski će se premijer na margini skupa sastati sa svim kolegama koji će sudjelovati na BSF-ovu glavnom panelu.

Predviđeni su i Janšini razgovori s predsjednikom vlade Poljske Mateuszem Morawieckim, Češke Andrejem Babišem i Mađarske Viktorom Orbanom.

Uz to, Janša će se odvojeno sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograd - Priština i Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom te s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Janša će u ponedjeljak u 10 sati na početku tradicionalno najvažnijeg međunarodnog skupa u zemlji govoriti na početku panela o Europi poslije Brexita i pandemiji koronavirusa, a u raspravi će sudjelovati i Andrej Babiš, Mateusz Morawiecki, Viktor Orban, Andrej Plenković, bugarski predsjednik vlade Bojko Borisov i talijanski premijer Giuseppe Conte.

U raspravi lidera sudjelovat će i predsjednica MMF-a Kristalina Georgieva i predsjednik Međunarodnog olimpijskega odbora Thomas Bach. Bledski strateški forum ove se godine zbog pandemije Covida-19 odvija u posebnim uvjetima i skraćenom programu, u kombinaciji neposrednog izravnog sudjelovanja i nastupa preko video konferencije.