'ZAŠTITA HRVATSKIH INTERESA'

Plenković na Malti o populizmu, Ini i Agrokoru

30.03.2017 u 17:35

Bionic
Reading

Samo se zajedno možemo oduprijeti populizmu i demagogiji što je horizontalan problem, a postoji naravno i u Hrvatskoj, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković na Malti u završnoj ocjeni kongresa EPP-a nakon službenog pokretanja izlaska Britanije iz EU i pozvao je na smirenost u pitanju Agrokora i problema Ine

Premijer Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Malti, gdje se u srijedu sastao s predsjednicom Republike Malte i predsjednikom Vlade Republike Malte, a danas sudjelovao na Kongresu Europske pučke stranke.

'Samo se zajedno možemo oduprijeti populizmu i demagogiji što je horizontalan problem, a postoji naravno i u Hrvatskoj', rekao je.

Kongres je ocijenio uspješnim, interesantnim i dinamičnim. Usvojene deklaracije dobre su za europski projekt i reflektiraju novu ambiciju i entuzijazam, ali istodobno su i realan balans između izgradnje europskoga projekta i relevantne uloge nacionalnih država i parlamenata, rekao je.

Na marginama Kongresa, premijer je održao i niz bilateralnih sastanaka, između ostalih, s predsjednikom Europskoga parlamenta Antonijom Tajanijem, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom te predsjednikom EPP-a Josephom Daulom i predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfredom Weberom.  

'Posebno mi je bilo važno uputiti poruku jačanja demokratskog legitimiteta, veće koristi od zajedničkih politika i zajedničkoga proračuna, jačanja globalne politike Unije te nastavka procesa proširenja, osobito na Bosnu i Hercegovinu', rekao je predsjednik vlade.  

O vanjskoj politici rekao je da je važno održati kontrolu vanjskih granica, a o Europi više brzina Plenković smatra važnim da ona od početka bude uključiva za sve.  U kontekstu britanskog aktiviranja članka 50. Lisabonskog ugovora Plenković je rekao da će Hrvatska zaštititi svoje interese i nastojati da taj proces pregovora, koji će po svemu sudeći najviše štetiti Ujedinjenoj Kraljevini, prođe na što bezbolniji način za hrvatske državljane koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini.

Ina i Agrokor

Plenković se u La Valleti sastao i s Viktorom Orbanom, koji je pružio Hrvatskoj podršku u vrijeme pristupanja EU, a danas dvije zemlje trebaju riješiti problem naftnih kompanija Ine i MOL-a.

'Obojica smo u potpunosti svjesni da bi odnosi Hrvatske i Mađarske bili besprijekorni da nemamo tu situaciju Ine i  MOL-a. To je jedna od rijetkih nama susjednih država s kojom nemamo krupnih otvorenih pitanja', rekao je premijer Plenković.

Upravo za vrijeme mađarskog predsjedanja, dok je Viktor Orban bio na čelu Europskoga vijeća, Hrvatska je završila svoje pristupne pregovore, podsjetio je Plenković i ponovio želju Hrvatske da otkupi MOL-ov udio u Ini, a s druge strane je potvrđeno da MOL i dalje ostaje pri tome da taj udio proda.

'Taj će proces trajati neko vrijeme, a kvalitetnim, dobrosusjedskim dijalogom možemo pomoći ostvarenju toga cilja i na tome obojica radimo', istaknuo je. 

Glede situacije oko Agrokora, Plenković je ocijenio da cijelu priču treba dedramatizirati.  'Radimo sistemski zakon koji će zaštititi interese hrvatskoga gospodarstva i financijskoga sustava. Svi resori daju svoje finalne opaske kako bismo taj dokument mogli usvojiti sutra na sjednici vlade', najavio je. 

Ponovio je da vlada očekuje da vlasnik, uprava, vjerovnici i dobavljači pronađu rješenje koje će omogućiti novu likvidnost i dugoročno restrukturiranje i održivost same kompanije. Naglasio je da je interes Hrvatske da bilo koja zbivanja s Agrokorom nemaju nikakve negativne efekte na hrvatsko gospodarstvo.

'Zato apeliram na sve da budu obazrivi u koracima koje rade i izjavama koje daju jer su financijska tržišta prilično osjetljiva', upozorio je.

Upitan o potencijalnoj odgovornosti ministra financija Zdravka Marića, koji je radio u Agrokoru, premijer Plenković ustvrdio je da on nije bio zadužen za pisanje financijskih izvješća. Dodao je da ne želi komentirati što neka banka ili neki njezin predstavnik kaže o tome kakva su bila financijska izvješća Agrokora. 'Želim da se detaljno i polako utvrdi cijelo činjenično stanje. Ministar Marić odlično radi svoj posao. To je dokazao i prigodom izrade proračuna i velike porezne reforme i na nizu drugih aktivnosti. U krajnjoj liniji, zbog stabilnosti javnih financija, smanjenja javnog duga, smanjenja deficita i rasta BDP-a, izgledi hrvatskog kreditnog rejtinga su okrenuti iz negativnih u stabilne', podsjetio je Plenković.

Dodao je da oporba ima svoju ulogu, 'svoju pjesmu koju želi pjevati' i upozorio da je ovo je trenutak za visoki stupanj političke odgovornosti, za smirenost i za neubiranje dnevnih političkih poena.

'Pozivam i kolege da malo smire loptu, kao što sam rekao i neki dan. O cijeloj temi imat ćemo prilike raspravljati kada zakon dođe u Hrvatski sabor', zaključio je premijer.