konferencija u nsk-u

[FOTO] Plenković: 'Međunarodni položaj Hrvatske nikad nije bio snažniji, dio smo najužeg kruga'

24.08.2022 u 20:12

Bionic
Reading

Hrvatski međunarodni položaj nikad nije bio snažniji, rekao je u srijedu u Zagrebu premijer Andrej Plenković na svečanom otvaranju Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika

Plenković je rekao da se svijet u godinu dana, od prošle konferencije, promijenio i postao zahtjevniji, pa će zahtjevnija postati i uloga diplomatskih predstavnika čiji će angažman postati vezaniji za gospodarske, energetske i financijske teme. 'Mi danas možemo zaista jasno reći da naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji', rekao je premijer pred predstavnicima diplomacije i nizom ministara iz vlade u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Položaj će dodatno od početka iduće godine biti osnažen članstvom u europodručju i šengenu, kazao je Plenković. 'Devet i pol godina nakon članstva mi ćemo biti s obje noge čvrsto u jezgri i motoru užega kruga europske integracije. To je ogromno političko postignuće', dodao je.

Hrvatska se time pridružuje samo 15 zemalja koje su članice Europske unije, NATO-a, europodručja i šengenskog prostora, naglasio je premijer. 'To govori o pripadnosti Hrvatske najužem krugu, a kad smo dio najužeg kruga onda znamo da smo bitno zaštićeniji i sigurniji, ne samo u obrambenom i političkom smislu nego prije svega ekonomskom i financijskom smislu', rekao je Plenković.

  • +21
Svečano primanje u prigodi održavanja Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

'Nadam se, kao što ste to činili dosad, svojim iskrenim entuzijazmom i domoljubljem promovirati hrvatske interese, jačati naš identitet na međunarodnoj razini i tako pridonijeti boljitku svih nas', zaključio je svoje obraćanje diplomatima.

Godišnja konferencija diplomata održat će se u četvrtak i petak u Zagrebu. Konferenciju u četvrtak ujutro otvara Plenković, nakon čega slijedi obraćanje ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, kao i panel rasprave s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem, te potom s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. U petak je predviđeno i obraćanje grčkog šefa diplomacije Nikosa Dendiasa.