DEJA VU

Plenković kao Sanader, drag i domaćima i Srbima preko granice

01.09.2016 u 21:35

Bionic
Reading

Aktualna srbijanska vlast drži fige da na izborima pobijedi HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem dok u isto vrijeme Milorad Pupovac u Hrvatskoj pomirljivim tonom priča o čelniku HDZ-a. Jesmo li sličnom scenariju svjedočili u vrijeme Ive Sanadera koji sa Srbijom nije otvarao frontu, a s predstavnicima srpske nacionalne manjine formirao vlast te im dao i mjesto vicepremijera?

Politički analitičar Boško Picula slaže se s tezom da bi aktualna vlast u Srbiji više voljela na vlasti vidjeti Plenkovića nego Milanovića. 'Pretpostavljam da su vlasti u Srbiji, ali i Mađarskoj vis a vis iskustva s vladom Zorana Milanovića i pretpostavljaju da bi HDZ-ova vlast bila kud i kamo kooperativnija', kaže Picula.

Ipak, ta bi podrška pred domaće parlamentarne izbore bila HDZ-u medvjeđa usluga jer ispada da SDP oštrije stoji na braniku nacionalnih interesa posebice nakon verbalne eskapade Zorana Milanovića na sastanku s braniteljima. Usto, tehničkoj Vladi spočitavali su premlak stav u Bruxellesu prema Srbiji i pregovorima s EU-om.


Ne treba zaboraviti Pupovčevu oštru osudu Milanovićevih izjava na račun srpskih vlasti, a i ranije je izjavio da je spreman na suradnju s Plenkovićevim HDZ-om.

To je sve bilo nemoguće dok je na čelu te stranke bio Tomislav Karamarko. On je, podsjeća Picula, bio izrijekom protiv ikakve suradnje s Pupovčevim SDSS-om.

Podsjeća da je Ivo Sanader u drugom mandatu postigao međustranački koalicijski dogovor s SDSS-om, a ta je stranka tada dala i potpredsjednika hrvatske vlade. 'Plenković će stoga sigurno naslijediti politiku Ive Sanadera i Jadranke Kosor, a ne Tomislava Karamarka', zaključuje Picula.

Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije Split naglašava da je politika pragmatična i da tu nema ljubavi. 'Sanader je bio pragmatičan i ljubav sa Srbima bila mu je dobitna kombinacija', kaže Milardović. Ipak, naglašava kako on Sanadera i Plenkovića u tom segmentu ne bi uspoređivao.

'Plenković ima neke osobine koje se baziraju na dijalogu, toleranciji i kooperaciji. Ne može ga se uspoređivati sa Sanaderom jer je on druga razina osobe premda su oba Dalmoša. Ima jednu pomirljivu notu u komunikaciji koja nije eksplozivna. On je kombinacija novopečenog političara i birokratskog konzervativca koji je formatiran izvan zemlje', objašnjava Milardović i kaže da je Plenković srbijanskim vlastima prihvatljiviji upravo zbog pomirljivih tonova.

Smatra da bi Plenković, ako će biti u mogućnosti da formira vlast i da koalira s SDSS-om, Miloradu Pupovcu trebao postaviti jasne uvjete. Milardoviću smeta da Pupovac stalno ide na konzultacije u Beograd i naglašava da bi Plenković pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj trebao jasno dati do znanja da su građani RH i da se njihovi zakoni donose u Zagrebu, ne Beogradu.

Plenković bi, misli Milardović, trebao tražiti za hrvatsku manjinu u Srbiji ista prava kakva imaju pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj. Treba se postaviti, poručuje, državnički, riješiti i granična pitanja te im postaviti stroge uvjete za zatvaranje pojedinih poglavlja u pregovorima s EU-om.