KRATAK FITILJ U SABORU

Plenković je prvi put izgubio živce. Što ako se to ponovi?

12.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prvi je put tijekom vikenda izgubio živce i na neprimjeren način obrušio se na novinare koji su ga propitivali o detaljima proračuna koji bi trebao biti usvojen ovih dana. Riječ je zapravo o prilično benignom pitanju pa čudi zašto je iznenada tako planuo. Novinare je zanimalo tek kako to da rashodi proračuna rastu u godini za koju svi već godinama upozoravaju da će biti najteža zbog niza obveza koje dospijevaju Hrvatskoj na naplatu

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra da Plenković nije trebao tako odgovoriti novinarima. 'Plenković je reagirao bahato. Novinari rade svoj posao, a on radi svoj. Njegovo je da odgovara na pitanja ili da ne odgovara, a ne da dijeli u lekcije', smatra Macan. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovićobrušio se na novinare upozorivši ih da ne rade spin da je deficit veći nego što je bio ove godine i ustvrdio da je deficit manji te da se radi o transferu sredstava iz EU proračuna u hrvatski proračun. Potom je novinarima, pod broj dva, poručio da 'odu na izbore pa pobijede i onda planiraju proračun'.

'Ja sam pobijedio na izborima, formirao vlast, napravio program koji jasno izražava prioritetne politike i ciljeve Vlade. Na rashodovnoj strani ćemo biti racionalni, servisirat ćemo sve obveze, to je sve predviđeno, prema tome, nema niti jedne slabe točke', docirao je novinarima Plenković u subotu.

Macan napominje da je posao premijera da radi svoj posao. 'On može odabrati hoće li odgovoriti na neko pitanje, ali nije njegovo da uči novinare poslu. Možemo se postaviti u situaciju što bi bilo da su novinari išli njega poučavati njegovu poslu, kako bi reagirao? Uvrijedio bi se', povukao je paralelu komunikacijski stručnjak. Macan je stava da je Plenković postupio nekorektno prema kolegama novinarima koji su samo radili svoj posao jer je njihov posao da postavljaju pitanja.

Bilo je indicija za to da Plenković preko nekih stvari neće lako prijeći

Međutim, zanimljivo je da se prvi put dogodilo da novi premijer izgubi živce. Do sada se prikazivao kao mirna, staložena i pristojna osoba koja je staložena i odmjerena u komunikaciji. 'Ljudi koji ga bolje znaju poznaju tu njegovu karakternu osobinu i kažu da je dosta sujetan, da zna reagirati na stvari koje mu ne pašu. Iz kampanje su bila iskustva da se zvalo po redakcijama kada stvari nisu bile onakve kako se njemu sviđaju', otkriva Macan.


Napominje da je bilo nekih indicija u kampanji za to da će reagirati na stvari koje se njemu ne sviđaju i neće ih tako lako pustiti. Sada je, kaže, došla prva stvar po kojoj možda nije doživio od novinara ono priznanje koje je očekivao za taj rad oko proračuna i onda je reagirao kako je reagirao.

Ako se ispadi nastave, moći ćemo govoriti o karakternoj osobini

Plenković ne može očekivati od novinara da će hvaliti, novinari će prije svega biti kritični, to im je posao. 'Ako oporba već nije pitala određena pitanja, onda će ih postaviti novinari. Zato se i smatraju četvrtim stupom vlasti', dodaje stručnjak. Po njegovu mišljenju, lakše je držati u kampanji i na početku dok još ne preuzmeš izvršnu vlast takav jedan blag gard. 'S vremenom će biti sve više težih situacija, teških pitanja i sve više teških odgovora. I na muci se poznaju junaci, onda će na vidjelo izaći pravi karakter premijera', rezonira Macan.

Sada se svi pitaju hoćemo li sve češće svjedočiti takvim premijerovim ispadima. Macan kaže da bi to ipak trebalo pustiti vremenu.

'Možda je ovo bila naporna sjednica, vrijeme kratko, proračun mora stići, sve se to može reći za prvi put. Sve dok se to ne bude ponavljalo, možemo reći - dogodilo se. Kad se krene ponavljati i ako se krene ponavljati, onda ćemo već moći govoriti o karakternoj osobini. Ali je ovo što se dogodilo sasvim neprimjereno; on zna da je pogriješio', zaključio je Macan.