PREMIJER KRATKOG FITILJA

'Odite vi na izbore pa pobijedite, pa onda planirajte proračun'

10.12.2016 u 13:50

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirajući u subotu u Saboru kritike na prijedlog Državnog proračuna za 2017. rekao je da će proračun biti održiv, da je kvalitetan i racionalan, da odražava dobre trendove u 2016. i ide za smanjenjem deficita, koji će biti niži od ovogodišnjeg.

'Pokazali smo vrlo trezvenu i racionalnu politiku po svim resorima, uvažavajući poreznu reformu, makroekonomske pokazatelje i naše okruženje i očekujemo da proračuin ispuni političke ciljeve iz Vladinog programa kada je riječ o ciljevima u demografskoj politici, gospodarstvu, poduzetništvu, obrtu. Treba ga gledati u paketu s usvojenom poreznom reformom i prema određenim ciljevima za koje smo smatrali da su bitni', rekao je premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima nakon predstavljanja proračuna.

Naveo je kako su prvi put nakon pet godina povećana sredstva za Oružane snage. NATO traži dva posto, a mi smo sada na 1,23 posto BDP-a; poslali smo jasnu poruku da želimo investirati u kvalitetu uvjeta života i rada, hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika, rekao je.

Poslali smo jasnu poruku hrvatskim braniteljima, ali tu su i ostali aspekti, rekao je i naveo zaposlenike u državnim i javnim službama, umirovljenike, kompenzacijske mjere, decentralizirana sredstva pomoći jedinicama lokalne samouprave. Proračun je usmjeren na ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske u cjelini i poljoprivrede i ruralnog razvoja, svi ministri imaju jasne naloge na koji način trebaju raditi, istaknuo je premijer.


'Imat ćemo odgovarajuća sredstva na prihodovnoj strani proračuna'

Najavio je za 19. prosinca sastanak sa svim županima i dodao kako u čitavom mandatu žele zajednički pratiti prioritete na županijskoj razini s onim što radi središnja vlast i vrijednost koju možemo dobiti povlačenjem sredstava iz Europske unije.

Smatramo da ćemo na prihodovnoj strani imati odgovarajuća sredstva, a na rashodovnoj strani biti racionalni i servisirati međunarodne obveze, kazao je premijer.

Prema tome, nema ni jedne slabe točke koju u ovom trenutku vidim i želim reći da je proračun racionalan i kvalitetan, nije opušten, neoprezan ni pretjeran, rađen je u kontekstu ukupnih makroekonomskih kretanja, našeg okruženja i realne situacije, poručio je Plenković u izjavi novinarima.

Premijera su neka novinarska pitanja naživcirala

Novinare je zanimalo kako to da rashodi proračuna rastu u godini za koju svi već godinama upozoravaju da će biti najteža zbog niza obveza koje dospjevaju Hrvatskoj na naplatu.

Nemojte tako govoriti kad smo sad javno na sjednici rekli 2,5 milijardi i da će deficit biti manji. Nemojte raditi spin da je deficit veći nego što je bio ove godine, deficit je manji, radi se o trasferu sredstava iz EU proračuna u hrvatski proračun. Drugo, 'odite vi na izbore pa pobijedite, pa onda planirajte proračun. Ja sam pobijedio na izborima, formirao vlast, napravio program koji jasno izražava prioritetne politike i ciljeve Vlade. Na rashodovnoj strani ćemo biti racionalni, servisirat ćemo sve obveze, to je sve predviđeno, prema tome, nema niti jedne slabe točke – poručio je Plenković, a prenosi Večernji list