koalicijski sastanak

Plenković: 'Ideja je da se zabrani rad nedjeljom osim 16 nedjelja u godini'

06.05.2021 u 16:33

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka koalicijskih partnera stao je pred novinare kazao o čemu se razgovaralo, a potom i odgovarao na pitanja

Na sastanku koalicije teme su bile stanje u zdravstvenom sustavu, cijepljenje, skorašnja rasprava o oporbenom zahtjevu za opozivom ministra Vilija Beroša. Jedna od tema je i izmjena zakona o HGK.

'Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu. Što se tiče zakona o HGK, on ima tri važne točke, ona društva koja su članovi HGK a plaćaju najmanju članarinu, oni ne bi plaćali ništa. Oni veći bi nastavili plaćati. Prihodi bi se smanjili za 60-ak milijuna kuna, a nadomjestio bi se prihodima HGK na tržištu ili sredstvima iz pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK', kazao je Plenković.

Odgovarajući na upit novinara, Plenković je kazao da će se zakonski prijedlozi vezani uz rad trgovina nedjeljom i o HGK još doraditi u konzultacijama na Vladi, nakon čega će uslijediti njihovo slanje u javno savjetovanje te potom u redovnu saborsku proceduru.

Na upit što će racionalizacija značiti za zaposlenike HGK, kojih sada ima oko 500-njak, Plenković je rekao da to znači sigurno "toliko manji prihodi, izgledno i manji broj zaposlenika", no u ovome trenutku ne može precizirati o kojem broju se radi.

Dodao je da je ministar Josip Aladrović predstavio promjene u susatvu socijalne skrbi u kojem smjeru će se ići.

'Svi prijedlozi naišli su na odobravanje partnera', kazao je Plenković.

Dotaknuo se i izbora čele osobe Vrhovnog suda i ponovio da HDZ neće podržati Zlatu Đurđević.

Stvar je sasvim jasna i što se tiče vladajuće većine mislim da tu stavovi konvergiraju", rekao je.

Upitan hoće li se raspisivati novi javni poziv, rekao je kako će se vidjeti kada će se doći u daljnju fazu.

Nije htio komentirati postupak protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića.