susret u banskim dvorima

Plenković i Vučić učinili prvi korak prema dogovoru o graničnoj crti

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 12.02.2018 18:44
  • Objavljeno 12.02.2018 u 18:44
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Premijer Andrej Plenković primio je u ponedjeljak u Banskim dvorima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s izaslanstvom, prilikom njegovog službenog posjeta Hrvatskoj. Razgovaralo se o političkim i gospodarskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja između dviju zemalja koja je potrebno riješiti.

'Predsjednik Vlade otvorio je pitanja nestalih, granice, pravosudne suradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije. Razgovaralo se također o gospodarskoj suradnji, pregovorima Srbije za članstvo u Europskoj uniji, te pitanjima migracija i odnosima u jugoistočnoj Europi', poručili su iz Banskih dvora.

Plenković je istaknuo da je potrebno intenzivirati suradnju na pitanju nestalih koje je važno za unaprjeđenje bilateralnih odnosa.

Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, dogovoreno je da na razini resornih ministarstava započnu razgovori oko sklapanja bilateralnog Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina.

  • +4
  • +1

Andrej Plenković i Aleksandar Vučić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Predsjednik Vlade naglasio je također da je, sukladno članku 7. Sporazuma o normalizaciji odnosa od 23. kolovoza 1996., potrebno obnoviti pregovore radi sklapanja Sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

Na prijedlog predsjednika Vlade, dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostave posebne radne skupine.

Dogovoreno je da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011.  godine, ponovno sastane do kraja ožujka te nastavi s radom neposrednim pregovorima dviju strana.

Posebno je istaknuo da su politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj dio parlamentarne većine i da imaju ustavom zajamčen broj predstavnika u Hrvatskom saboru. Dodao je da Vlada angažirano radi na poboljšanju životnih uvjeta, pa tako i na rješavanju pitanja dovršetka elektrifikacije u onim naseljima gdje žive pripadnici srpske nacionalne manjine.

Izrazio je očekivanje da će i pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji biti zajamčena sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina. To se prvenstveno odnosi na pitanja izravne političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama vlasti.

Hrvatska Vlada pomaže hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji kroz povećavanje financijske potpore institucijama, programima i projektima.

Teme razgovora bile su i gospodarska suradnja, infrastrukturni projekti, prometno povezivanje, s naglaskom na modernizaciju željezničke pruge Zagreb–Vinkovci–Beograd (koridor X).

Pozdravljeno je predstojeće zasjedanje Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje koji će se održati 7. ožujka u Zagrebu. Dogovoren je i nastavak suradnje Ministarstava unutarnjih poslova oko pitanja migracija', priopćili su iz Vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • samostalan

    12.02.2018 20:04

    Tak je I Trojanski konj pobjedio

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi