zastarjela oprema

Šef Odbora za obranu nakon pada MiG-a: 'Oni su na samom kraju svog životnog vijeka. Vrlo je rizično ljude upućivati u njima'

06.12.2022 u 18:12

Bionic
Reading

Šef saborskog Odbora za obranu Franko Vidović komentirao je za Dnevnik Nove TV pad MiG-a kod Voćina

Vidović je kazao da je zadovoljan što su oba pilota pronađena. 'Nadam se da ovaj drugi, koji je ozlijeđen, da te ozljede neće biti trajnije prirode. Dakle, da neće ostaviti posljedice na njegov daljnji život', rekao je Vidović za Novu TV.

Što se tiče razloga pada aviona, Vidović je rekao da je prerano za bilo što i da će vjerojatno istraga pokzati što se dogodilo. 'Za sada znam da se nezgoda dogodila tijekom trenažnog leta. To su stvari koje se nažalost događaju', ustvrdio je Vidović.

Osvrnuvši se na izjavu premijera Andreja Plenkovića o tehničkom kvaru, Vidović je rekao kako to može upućivati na više stvari. 'Pročitao sam razne špekulacije u medijima, od toga da je riječ o kvaru motora. Ali ne bih o tome. Pričekajmo istragu, istraga će pokazati ono što je relevantno i tada ćemo moći govoriti sa sigurnošću', kazao je Vidović.

Šef Odbora za obranu kazao je da je dobro da je Hrvatska kupila nove zrakoplove jer su 'ovi aparati na kojima sada piloti lete prastare proizvodnje'.

  • +15
Pad MiG-a kod Slatine, očevid Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

U ime Odbora, kaže Vidović, nikada nisu bili zatraženi podaci o stanju MiG-ova. 'To na kraju krajeva i nije posao Odbora. Ne znam što bih ja sa tom informacijom, ali znamo što znamo. Tim MiG-ovima resursi istječu kroz 2023. i 2024. i bez ikakve mogućnosti da im se resursi produže. To je to, oni su na samom kraju svog životnog vijeka. Vrlo je rizično ljude upućivati u njima', istaknuo je Vidović.