pada broj zaraženih

[FOTO/VIDEO] Beroš na sjednici Vlade: Sve je manje britanskog soja, cijepljena je svaka peta odrasla osoba

06.05.2021 u 11:25

Bionic
Reading

Situacija s koronavirusom ponovno je bila dominantna tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku spomenuo obljetnicu operacije Bljesak. 'Odali smo još jednom počast svima koji su deblokirali cestu prema istoku i nagovijestili da je hrvatska vojska snažna. S obzirom na to da je sloboda najveća vrijednost koju imamo, želim još jednom zahvaliti svim braniteljima', kazao je Plenković.

'Kad je riječ o koronavirusu, dobro je da imamo novu situaciju, situaciju u kojoj možemo konstatirati da se drugi tjedan broj novozaraženih smanjuje. Prošli tjedan je bio pad od 10 posto, a ovaj tjedan 22 posto. To su ohrabrujući znakovi, ali brojke su i dalje visoke i ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, nego naprotiv, ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu', dodao je.

'Uz izgledno ljepše vrijeme koje dolazi i dolazak većih količina cjepiva doći ćemo u situaciju da zaštitimo naše sugrađane', dodao je Plenković.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Naglasio je da je cijepljenje korisno. 'Na 341 tisuću potvrđenih slučajeva zaraze do jučer je preminulo njih 7315. To je jedan smrtni slučaj na 47 potvrđenih slučajeva zaraze. A što se tiče nuspojava, može se dogoditi jedan slučaj na 80 tisuća cijepljenih. Daleko je veći rizik za zdravlje zaraženost Covidom nego rizik od cijepljenja', kazao je Plenković.

Podsjetio je i da je za vikend obilježen Međunarodni praznik rada. 'U fokusu smo imali radnike kroz očuvanje politike radnih mjesta. Poslodavcima smo za radnike isplatili 10 milijardi kuna, to je koristilo oko 680 tisuća radnika i na taj način očuvali smo zaposlenost koja je čak i povoljnija nego što je bila prošlo proljeće. Imali smo brojne oproste, tako da, uz naknadu od četiri tisuće kuna i skraćeno radno vrijeme, mislim da smo napravili iskorak za radnike', pobrojao je još jednom Plenković.

Plenković je još jednom osudio incident i govor mržnje u Borovu. 'U Hrvatskoj nema mjesta za netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine ili bilo koje manjine. Mi ćemo se tome suprotstavljati i osuđivati govor mržnje prema svim sugrađanima. Taj izgred protivan je interesima Hrvatske. To nije domoljubni čin, nego suprotno. Bit će onih koji će u tim ispadima pokušati izjednačiti žrtvu i agresora i tražiti jalova opravdanja za nedjela prije 30 godina, to je razlog više za jasnu osudu', kazao je premijer.

Plenković je zahvalio i vatrogascima koji su ovaj tjedan proslavili svoj dan. Čestitao je i Dan grada svim Splićanima i Splićankama.

Najnovije podatke o koronavirusu iznio je ministar zdravstva Vili Beroš. 'U posljednja 24 sata zabilježeno je 1640 novih slučajeva, udio je 18,08 posto. Hospitaliziranih je 2123, od čega 246 na respiratoru', rekao je Beroš.

Kazao je da je od 360 sekvenciranih uzoraka, njih 57 britanska varijanta. 'To je značajan pad u odnosu na stanje od 13. travnja, kad je udio britanske varijante bio 96 posto', rekao je Beroš, dodavši da sada prevladava varijanta koja je bila aktualna prošlu jesen. 'U dva slučaja utvrđena je južnoafrička varijanta', rekao je Beroš.

  • +15
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ministar zdravstva govorio je i o cijepljenju. 'U Hrvatsku je do sada pristiglo 1.366.120 doza cjepiva. Sada smo na prekretnici. U ovom tjednu dolaze znatno veće količine cjepiva, to nas prati tijekom svibnja i lipnja. Aplicirano je 979.181 doza, prošlog četvrtka u Hrvatskoj je utrošeno rekordnih 46.887 doza cjepiva u jednom danu. Od 12 sati 4. svibnja do 12. sati 5. svibnja aplicirano je 34.783 doze, što svjedoči dinamizaciji procesa cijepljenja. Prema podacima od 30. travnja, u Hrvatskoj je cijepljena svaka peta odrasla osoba, odnosno 29 posto odraslog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu cjepiva', napomenuo je Beroš.

'Virus ne bira, ali zato mi možemo. Odaberimo cijepljenje jer ono spašava živote. Pozivam sve da se već danas bez odgode prijave na cijepljenje putem već poznatih kanala - kod svog obiteljskog liječnika, u pozivnom centru HZJZ-a, pozivom županijskim zavodima za javno zdravstvo, prijavom na platformu CijepiSe, a uskoro i putem e-građana', zaključio je Beroš.

Nacionalni stožer civilne zaštite nakon prošle sjednice Vlade donio je 11 odluka, četiri na nacionalnoj razini, a sedam na prijedlog županijskih stožera u trajanju do 15. svibnja, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Produljene su mjere nacionalnih odluka koje uključuju zabranu okupljanja, prijelaz granica te rad ugostiteljskih objekata.

Provedeno je 18.512 nadzora te su zbog kršenja mjera izdana tri prekršajna naloga i 14 optužnih prijedloga i naplaćeno pet kazni na mjestu izvršenja prekršaja. Zbog nenošenja maski za lice izdana su 43 upozorenja, 32 prekršajna naloga i naplaćeno 12 novčanih kazni. Policija je utvrdila 143 kršenja mjera samoizolacije te će biti podnesena 142 prekršajna naloga i jedan optužni prijedlog. Evidentirana su i tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.