POZVAO NA DALJNJI DIJALOG

Plenković čestitao novom slovenskom premijeru

14.09.2018 u 20:10

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija trebaju nastaviti dijalog o svim otvorenim pitanjima, posebice pitanju granica, poručio je predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković u čestitci Marjanu Šarecu na imenovanju za predsjednika Vlade Republike Slovenije.

Plenković je u čestitci izrazio uvjerenje kako dvije zemlje trebaju nastaviti trajni dijalog o svim otvorenim pitanjima i dodao da to posebno vrijedi za pitanje granice koje treba riješiti na "obostrano zadovoljstvo i u dobrosusjedskom duhu, upravo onako kako i priliči prijateljskim državama, saveznicama unutar Sjevernoatlantskog saveza i članicama Europske unije".

Hrvatski premijer je Šarecu "zaželio svako dobro u obnašanju odgovorne dužnosti i istaknuo važnost suradnje na dobrobit dviju susjednih zemalja", stoji u priopćenju hrvatske vlade te novog slovenskog premijera pozvao u posjet Hrvatskoj.

Slovenski parlament u četvrtak je na izvanrednoj sjednici potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šareca, koja će djelovati kao manjinska uz potporu krajnje ljevice.

Njegovu vladu čini pet stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no potporu u parlamentu temeljem posebnog protokola o suradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L) koja se suzdržala od glasovanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi sudjeluju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova.

Cerar je početkom rujna najavio da će se i kao ministar zauzimati za kontinuitet vanjske politike, pa i kada je riječ o graničnom sporu s Hrvatskom za koji smatra da je riješen arbitražnom odlukom, te ustvrdio da niti nova slovenska vlada neće odstupiti od stajališta da Hrvatska mora primijeniti tu odluku.

  • +15
Nakon sastanka premijeri Plenković i Cerar dali izjave za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dosadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak da svom nasljedniku na tom položaju ostavlja dobre odnose sa svim susjednim državama "pa i s Hrvatskom, osim kad je riječ o graničnom pitanju i Ljubljanskoj banci".