marjan šarec

Slovenski mandatar pred parlamentom: Ne želim venezuelanski scenarij

13.09.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Mandatar nove slovenske vlade Marjan Šarec u svom je kratkom obraćanju zastupnicima na izvanrednoj sjednici na kojoj se treba potvrditi njegova ministarska ekipa istaknuo neke od prioriteta, među kojima su sređivanje stanja u zdravstvu i učinkovitiji rad javne uprave, ali je istaknuo da ne želi mnogo obećavati osim napornog rada

'Iza nas su dugi i naporni tjedni formiranja vladajuće koalicije. Pred vama sjede ministarski kandidati koji su spremni izdržati napade i kritike, te neprospavane noći, kako bi radili da se postigne rezultat', kazao je Šarec u govoru na početku sjednice na kojoj zastupnici trebaju potvrditi 16 ministara u njegovoj budućoj vladi.

'Rečeno sportskim rječnikom, na kraju će važan biti samo rezultat, a utakmica bez golova neće ispuniti očekivanja. Kandidati za ministarska mjesta na sebe su preuzeli težak teret jer je lakše sa strane promatrati i kritizirati nego nešto poduzeti', kazao je budući predsjednik slovenske vlade.

Dodao je da unaprijed odbacuje kritike kako je u svojim prvim nastupnima pred preuzimanje vlasti 'nekonkretan' i apstraktan, te da umjesto mnogo riječi kojih je od strane vladajućih bilo i do sada želi djela i predanost radu za opće dobro, te učinkovit rad i koordinaciju među ministarstvima i na razini cijele državne uprave.

Obećanja je i od ranijih vlada bilo mnogo, ali su stvari ostale nerealizirane, a neispunjena obećanja biračima često se vrate 'kao bumerang' i razočarenje birača, pojasnio je.

Sa sindikatima koji očekuju povećanje plaća i ove jeseni najavljuju štrajkove Šarec je najavio 'otvoren dijalog bez demagogije', a kao glavnu zadaću spomenuo je i uređenje stanja u javnom zdravstvu, kao što su pitanje njegova financiranja i smanjenje vremena čekanja na preglede i operacije.

>>> Imitirao je Franju Tuđmana i slovenske političare, danas je mandatar slovenske vlade

'Novu vladu čeka mnogo posla, a očekujem da će se djelovanje ministarstava i svih zdravstvenih ustanova odvijati usklađeno jer će u suprotnom biti nemoguće postići bilo kakav rezultat', kazao je Šarec.

Obećao je ukidanje administrativnih i birokratskih prepreka, napore za povećanje investicija, te demantirao kritike da njegova vlada namjerava enormno povećati poreze na kapital, nakon što su se od takvih sugestija iz koalicijskog ugovora stranaka ogradila poslovna udruženja i neki istaknuti privatni poduzetnici i vlasnici kompanija.

  • +2
Marjan Šarec Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Zadnjih se dana, kad vlade još nije ni bilo, govorilo da će vlada porezima uništiti gospodarsku inicijativu i od Slovenije napraviti Venezuelu, što se neće nikada dogoditi', izjavio je Šarec, dodavši da njegovu buduću vladu najviše kritiziraju oni koji su tzv. tajkunskom privatizacijom i namjernim financijskim iscrpljivanjem poduzeća koja su preuzeli Sloveniji napravili najviše štete.

Govoreći o sustavu obrane i javne sigurnosti, Šarec je kazao da u Sloveniji nema mjesta govoru mržnje niti defiliranju paravojnih postrojbi, da država za obranu i sigurnost ima svoje legalne mehanizme, pa joj ne trebaju nedemokratski i neustavni oblici organiziranja.

Očekuje se da će Šarčeva vlada koju sastavlja pet stranaka ljevice i liberalnog centra biti popodne i potvrđena, nakon čega bi odmah trebala održati svoju prvu sjednicu.