predsjedništvo hdz-a

Plenković će razriješiti Kindera, otkrio i koliko će pojeftiniti gorivo

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 26.09.2022 21:23
  • Objavljeno 26.09.2022 u 18:43
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

U ponedjeljak je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, a nakon nje izjavu za medije dao je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković

Rekao je da je održana telefonska sjednica Vlade na kojoj je za desetak lipa smanjena cijena benzina i dizela, plavi dizel ostao je zamrznut”, rekao je Plenković.

Nova cijena osnovnog benzina iznositi 10,49 kuna po litri, što je smanjenje za 0,09 kuna u odnosu na trenutnu cijenu, dok će litra osnovnog dizela stajati 12,19 kuna po litri ili 0,10 kuna manje.

Cijena plavog dizela ostala je fiksirana na 8,49 kuna po litri.

Nadalje, cijena UNP za spremnike iznosit će 9,99 kuna po kilogramu, što je porast za 0,30 kuna po kilogramu te 13,94 kuna po kilogramu UNP za boce.

Najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP, smjesa propan - butan za velike spremnike i za boce) na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13,94 kuna po kilogramu.

Dodao je da će general bojnik Ivica Kinder biti razriješen dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a njegovo razrješenje stupit će na snagu kada se postigne dogovor o osobi koja će ga zamijeniti.

Istaknuo je da to mora biti osoba oko koje postoji suglasje predsjednika Vlade i predsjednika Republike, a na prijedlog ministra obrane.

"Razgovarali smo i suglasili smo se, da je uistinu s obzirom na više nego jasno uočene nezakonitosti i nepravilnosti niza djelatnika u okviru VSOA-e, da će ga se razriješiti te dužnosti. Prema informacijama koje imam i prema onome što je on sam kazao ne vidim tu neku njegovu korist ili izravnu odgovornost", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Pojasnio je i da je danas prvi put i vidio izvješće koje mu je dostavio Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, proučio ga i pročitao te na sastanak zvao ravnatelja Kindera. Plenković smatra da je došlo do nepravilnosti za koje su odgovorni pojedini službenici VSOA-e i neki njima nadređeni u hijerarhiji.

Andrej Plenković najavljuje razrješenje ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera.

Izvor: Cropix / Autor: Nera Šimić / CROPIX

Navevši kako nije realno da VSOA-a bude bez čelnika jer nema zamjenika, pojasnio je da će Kinderovo razrješenje stupiti na snagu onaj dan kada se dogovore o osobi koja će ga zamijeniti. "To mora biti osoba oko koje postoji suglasje predsjednika Vlade i predsjednika Republike, a na prijedlog ministra obrane", pojasnio je.

Podsjetio je kako je Kinder na tu dužnost izabran prije sedam godina i tada su ga izabrali bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i tadašnji premijer Zoran Milanović.

Dodao je i da su mu prije tri godine Grabar-Kitarović i on kao premijer produžili to povjerenje, ali u sadašnjoj situaciji nema mjesta da on ostane na toj dužnosti.

"On je to i sam danas vrlo jasno rekao i komunicirao. Mi ćemo pronaći osobe koja ima odgovarajuće vještine", kazao je. Smatra da će se ta osoba pronaći u idućih nekoliko dana ili tjedana. Na upit misli i li o tome razgovarati s Milanovićem, poručio je: Riješit ćemo to, u kontaktima će se to riješiti.

Andrej Plenković

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Plenković je rekao i da imaju već nekoga predložiti za tu funkciju, ali nije želio reći o kome se radi.  

Rekao je da ga u izvješću nije ništa šokiralo jer je proteklih nekoliko mjeseci i sam ravnatelj "poduzimao određene aktivnosti, o čemu smo znali. Bili smo proteklih tjedana informirani o prirodi aktivnosti koje su se događale", rekao je premijer.

Inače, predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je prošli dopis premijeru Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za  razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) zbog nezakonitog trošenja državnog novca. 

U Uredu predsjednika ističu da Milanović smatra kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!