premijer boravi u sad-u

Plenković se oglasio o razrješenju šefa VSOA-e koje je pokrenuo Milanović

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 22.09.2022 18:21
  • Objavljeno 22.09.2022 u 18:21
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije još vidio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o izvanrednom stručnom nadzoru VSOA-e jer boravi u SAD-u

'Jasan je stav Vlade da sve počinitelje nezakonitih radnji treba sankcionirati. O Izvješću UVNS-a i prijedlogu predsjednika Republike očitovat će se idućeg tjedna', navodi se u priopćenju iz Vlade.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović pokrenuo je postupak smjene ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, o čemu je Ured predsjednika izvijestio priopćenjem u četvrtak poslijepodne

'Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost.

Andrej Plenković

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e. Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu s čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, u kojemu stoji da 'postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor', piše u priopćenju Ureda predsjednika.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!