na proslavi hdz-a

Plenković o 'vrlo strogo ograničenoj preporuci' za pozdrav 'Za dom spremni'

27.02.2019 u 20:05

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković koji u Slavonskom Brodu sudjeluje na 29. godišnjici tamošnjeg HDZ-a novinarima je kratko komentirao izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da treba razlikovati ustaški pozdrav 'Za dom spremni' od 'Za dom spremni' u Domovinskom ratu

Upitan za komentar izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da treba razlikovati ustaški pozdrav 'Za dom spremni', od pozdrava 'Za dom spremni' u Domovinskom ratu te odgovora Milorada Pupovca na to da razlike ne bi trebalo biti, Plenković je rekao da nije čuo te izjave, javlja N1.

'Ono što je dobro da su preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću bile veoma precizne, argumentirane i uzele su kontekst Domovinskog rata i tih obilježja, osobito na mjestima gdje su pripadnici HOS-a poginuli. To je vrlo strogo ograničena preporuka i na taj način se percipira', rekao je Plenković.

Podsjetimo, zastupnik SDSS-a i Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac usprotivio se posljednjem u nizu stavova predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o pozdravu 'Za dom spremni', prema kojemu kompromitirani pozdrav NDH treba razlikovati od pokliča pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata, kao dijela njihovih nikad zabranjenih insignija.

'Razlike nema', ustvrdio je Pupovac.

'Ne postoji razlika, postoji razlika u ljudima koji su to uzvikivali. Oni koji su u vrijeme Domovinskog rata uveli taj pozdrav znali su što on znači i tko je to govorio. Zato su u uredima imali slike Pavelića, zato su dizali ruke u zrak i smatrali se nasljednicima ustaša', kazao je Pupovac komentirajući predsjedničinu izjavu. Zastupnik SDSS-a smatra kako se u Hrvatskoj i dalje 'drže otvorena vrata za ustaško nasljeđe'.

  • +5
Milorad Pupovac Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Komentirajući nagodbu s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije Franjom Lučićem, premijer Plenković rekao je kako su u Vladi razmatrali taj slučaj te da je vrijeme da se pronađe rješenje.

'Lučić je, nažalost, doživio veliku tragediju, jedini je preživjeli, a taj proces predugo traje. Sjeli smo jučer i državni odvjetnik Jelenić i ministar Bošnjaković i ja, važno je da Državno odvjetništvo objedini sve aktivnosti koje trenutno postoje u okviru toga slučaja, one se vode pred više foruma, i da se postigne jedna pravična nagodba s kojom bi prije svega bio zadovoljan gospodin Lučić", rekao je Plenković.

  • +28
DVD organizirao prosvjed podrške za slučaj stradalog vatrogasca Franu Lučića Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL