a sada vlada

Plenković: Ako predsjednik kaže da je korona karijes, onda možete misliti kako na to gledaju oni s Festivala slobode

09.09.2020 u 08:15

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je u HRT-ovoj emisiji 'A sada Vlada'

Emisija je počela pitanjem o 'kalkuliranom riziku', pojmom kojim je objasnio otvaranje zemlje preko ljeta, nakon karantene zbog koronavirusa tijekom proljeća, kako se ne bi u potpunosti izgubila turistička sezona.

Plenković je kazao da smo tijekom proljeća imali daleko veću smrtnost nego što je imamo danas. 'Sada imamo pet umrlih na 100 tisuća stanovnika, po čemu smo među najboljima u Europi.' Što se tiče turističke sezone, izvukli smo koliko smo mogli.

'Sada smo koncentrirani na početak školske godine, kao i većina europskih zemalja', kazao je premijer, istaknuvši da je zadovoljan time što su gotovo sve škole izabrale model A.

Govoreći o radu Stožera, zadovoljan je i smatra da jako dobro rade posao koji im je povjeren. 'Sve što oni rade u dogovoru je s Vladom RH', kazao je, dodavši da je njegova podrška jasna. Naglasio je da je Stožer tijelo Vlade RH, a ne nekakvo tijelo koje ima neki svoj put.

'Ako predsjednik Republike kaže da je korona slična karijesu, onda možete misliti što oni na Festivalu slobode misle o tome', kazao je Plenković komentirajući prosvjed koronaskeptika prije nekoliko dana u Zagrebu.

Na pitanje o cjepivu Plenković je kazao da će ga kad bude gotovo naši građani imati na raspolaganju.

'Moja glavna poruka danas je - nema panike, prestanimo kreirati paniku', rekao je premijer, dodavši da je nezaposlenost na razini iz veljače te da očekuju čak i rast BDP-a iduće godine.

  • +8
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Sredstva iz fondova Europske unije ključ su kojim se nastoji održati gospodarstvo. Kazao je da se nastavlja sa svim donesenim mjerama.

'Stvorili smo preduvjete i riješili sve za proračun onako kako treba. Išli smo na domaća i međunarodna tržišta te pred međunarodne institucije i osigurali ono što nam nedostaje', rekao je Plenković, dodavši da su oni napravili preduvjete, a na poduzetnicima je da se bore.

Ne slaže se s konstatacijom iz Globusa da nemamo kapaciteta povući sav novac koji nam je na raspolaganju iz Europske unije.

Govoreći o Zakonu o obnovi Zagreba, premijer je kazao da su odlučili da će država u tom problemu biti partner koji će pomoći. Rekao je da će isplata iz Europskog fonda solidarnosti biti veća od 500 milijuna kuna. To je najveća isplata u povijesti toga fonda. Najvažnije je da sve bude transparentno, smatra premijer.

Vezano za kandidata za gradonačelnika Zagreba, kazao je da će HDZ 'naravno' imati svoga kandidata. Još uvijek ne znaju tko će to biti, ali je potvrdio da imaju nekoliko imena u vidu. Podsjetio je da je HDZ na parlamentarnim izborima pobijedio u svim izbornim jedinicama koje dotiču Zagreb.

Na komentar da izgleda da afere, poput one vezane uz Josipu Rimac, ne dotiču HDZ te da se u njoj spominje i ime ministra Tomislava Ćorića - a koji je kazao da je njegov politički put vezan uz Andreja Plenkovića, ne Josipu Rimac - Plenković je rekao da je Ćorić ozbiljan čovjek i da njemu ne treba politički zaštitnik jer on ima svoje ime i prezime.

Istaknuo je da institucije neovisno rade svoj posao. 'Ovaj slučaj upravo pokazuje da je to tako', naveo je.