udar na suverenitet

Plakati koji slave srpske 'osloboditelje' uzburkali strasti na krajnjem jugu Jadrana

25.04.2018 u 19:32

Bionic
Reading

Plakati koje su ovih dana postavile budvanske vlasti, a kojima se slavi 'oslobodilački ulazak' srpske vojske 1918. godine, uzburkali su strasti u našem susjedstvu

Plakati s natpisom '1918. Sto godina ponosa i slave' povodom 100. obljetnice od 'velike pobjede u Prvom svjetskom ratu', uz dodatno otisnuto pojašnjenje kako su plakati s fotografijama srpskih vojnika iz Velikog rata postavljeni na 'uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. studenog 1918., postavlja Općina Budva', podijelili su crnogorsku javnost.

Procrnogorski orijentirani stanovnici nama susjedne Crne Gore smatraju kako se radi o dosad neviđenom skandalu i provokaciji te udaru na ustavni poredak i ruganje crnogorskom suverenitetu, naciji i državi, ističući kako plakate treba hitno ukloniti, a postavljače kazniti. Kako pišu tamošnji mediji, već su podnesene prve kaznene prijave, a učinili su to pripadnici Crnogorskog pokreta.

S druge pak strane, prosrpski orijentirani Crnogorci koji zagovaraju tezu oslobodilačkog pothvata 1918. godine smatraju da plakati nemaju cilj stvoriti podjele, već ujediniti Crnu Goru.

>>> U Podgorici prosvjedi protiv ulaska Crne Gore u NATO

Predsjednik vijeća Mitropolije nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić poručio je kako su plakati 'brutalni oblik medijske okupacije crnogorskog prostora kojim se naručitelji iz budvanske općine rugaju crnogorskom suverenitetu, državi i naciji'. Da su plakati uznemirujući, smatra i predsjednik Liberalne stranke Andrija Popović te je od nadležnih inspekcijskih tijela zatražio hitnu reakciju i uklanjanje plakata koji, prema njegovim riječima, veličaju i slave 'nestanak, slom i okupaciju Budve i Crne Gore'.

Predsjednik Odbora za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu i član prosrpski orijentiranog Demokratskog fronta Marko Bato Carević navodi da plakati nemaju kao cilj nikakve podjele i izazivanje sukoba, već da 'podsjete i ujedine oko zajedničkih ideja sa Srbijom'.

Carević tvrdi kako je više od 500 Budvana i oko 1000 Bokelja sudjelovalo u crnogorskim i srpskim postrojbama u borbama 1914.-1918. godine. Prema njegovim riječima, ovaj događaj će 'proslaviti sve zemlje i narodi koji su sudjelovali u borbi protiv agresorskih snaga'.

>>> Policija silom razbila prosvjed u Podgorici i privela vođu Andriju Mandića

S Carevićem nikako nisu suglasni u budvanskoj Demokratskoj stranci socijalista (DPS) te tvrde kako su plakati tek 'mali dio provokatorskog posla koji dio oporbe, uz prešutnu suglasnost ostalih, pokušava provesti u godini kada se navršava puno stoljeće od pokušaja da se zatre crnogorska država i crnogorsko ime'.

Koordinacijski odbor Crnogorskog pokreta Kotor u ponedjeljak je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba, vlasnika plakata i općine Budva, kao zakupca, zbog kaznenog djela povrede ugleda Crne Gore, kao i zbog kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

  • +7
Crna Gora Izvor: Pixsell / Autor: /DPA/PIXSELL

Prošle godine je pak na inicijativu prosrpski orijentiranog DF-a na budvanskim starogradskim bedemima očišćena ploča posvećena srpskim vojnicima 'osloboditeljima', a koja je u nekoliko navrata bila uništena. Čišćenje ploče postavljene 1931. godine financirao je tamošnji čelnik DF-a i gradonačelnik Budve Milo Božović, a on redovito na crnogorski Dan nezavisnosti, koji se obilježava 21. svibnja, na svoju obiteljsku kuću izvjesi srpsku trobojnicu dugačku osam metara.

Postavljanje provokativnih plakata Božović je prokomentirao riječima kako oni 'samo potiču građane na pružanje otpora represiji koju su godinama trpjeli i pod kojom se i nadalje nalazi srpski narod u Crnoj Gori'.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan: Sirija pod udarom zapadnih sila, a hrvatska zastava pod Šešeljevim nogama

Pogledaj galeriju